Zpráva
Typ:
film
Žánr:
drama, válečný
Délka:
94 min
Motto:
Vydržíme. My už jsme mrtví. Ale děláme to pro ty živé.
Země:
Česká Republika/Německo/Slovensko, 2020
Dobrodružný filmový příběh útěku mladých židovských vězňů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby z přísně střeženého koncentračního tábora Osvětim zachycuje skutečné události. Dvěma mladíky následně sepsaná detailní zpráva o fungování „továrny na smrt“...

Popis

Dobrodružný filmový příběh útěku mladých židovských vězňů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby z přísně střeženého koncentračního tábora Osvětim zachycuje skutečné události. Dvěma mladíky následně sepsaná detailní zpráva o fungování „továrny na smrt“ se v červnu 1944 dostala i do rukou W. Churchilla a F.D. Roosevelta, po válce byla využita v tzv. norimberském procesu a dnes ji zná celý svět. Podle odborníků šlo o jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie. Film se začal natáčet u příležitosti 75 let od „nejslavnějšího“ útěku z Osvětimi, které uplynuly v roce 2019.

Bylo studené dubnové ráno. Jaro ještě do tábora nedorazilo. V jejich baráku vypadalo všechno stejně jako v kterýkoliv jiný den. Pro Fredyho a Valéra to ovšem byl den mimořádný. Znamenal buď šanci na život na svobodě, anebo smrt. Smrt pro ně a možná i pro mnoho dalších. Protože za pokus o útěk se v Osvětimi platilo velmi draze. Nevěděli, zda je ostatní nezradí. Nevěděli, zda je nenajdou. Nevěděli, zda se jim podaří utéct a dostat se bezpečně na Slovensko a podat zprávu o tom, co se v Osvětimi odehrává. Ale i tak se o to pokusili.