Životy těch druhých
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama
Délka:
137 min
Motto:
Kde je moc neomezená, soukromí nic neznamená...
Země:
Německo, 2006
Celovečerní režijní debut Floriana Henckela von Donnersmarcka nelze označit jinak než jako velkolepý. Poté, co vzbudil pozornost filmového publika svými působivými krátkými filmy ("Dobermann" a "Der Templer"), zaměřil se s pomocí historiků a lidí...

Popis

Celovečerní režijní debut Floriana Henckela von Donnersmarcka nelze označit jinak než jako velkolepý. Poté, co vzbudil pozornost filmového publika svými působivými krátkými filmy ("Dobermann" a "Der Templer"), zaměřil se s pomocí historiků a lidí se zkušenostmi z fungování komunistické tajné služby na velmi neradostné období existence socialistického Německa.

Výsledek jeho úsilí - film ŽIVOTY TĚCH DRUHÝCH - je zcela výjimečným obrazem syrové atmosféry NDR, který vybočuje z řady převážně komediálních snímků, jež se tímto obdobím dosud zabývaly. Je nejen velmi intenzivním a působivým thrillerem, ale zároveň dojemným milostným příběhem. Píše se rok 1984 a do pádu obávaného režimu ve Východním Německu zbývá necelých šest let.

Vládnoucí Jednotná socialistická strana upevňuje svou pozici pomocí nemilosrdného systému monitorování a manipulace s potenciálně nebezpečnými lidmi, k čemuž využívá tajnou policii Stasi. Věrný stoupenec režimu, kapitán Gerd Wiesler (ULRICH MÜHE) se ve snaze o kariérní postup pustí do shromažďování kompromitujících důkazů proti známému divadelnímu dramatikovi Georgovi Dreymanovi (SEBASTIAN KOCH) a jeho atraktivní přítelkyni Christě-Marii Sieland (MARTINA GEDECK), která krátce předtím učarovala mocnému ministrovi kultury (THOMAS THIEME). Jakmile se však do světa dvou divadelních hvězd ponoří, začne být jejich životy fascinován a uvědomí si omezenost své vlastní existence.

Hudbu složili oscarový Gabriel Yared ("Talentovaný pan Ripley", "Anglický pacient") a Stéphane Moucha. Ti ji nahráli v Praze s Pražským symfonickým orchestrem, který patří v oblasti filmové hudby ke světové špičce. Film získal 7 Německých cen Lola, nominaci na Evropský film roku a zároveň se stal německým kandidátem na Oscara.