První hraný film upozorňující na problém Kosova konce 80. let. To tehdy začalo být hlavní sázkou v mocenské hře jugoslávského rozpadu. Milošević o jeho návrat pod srbskou správu opřel svůj vzestup. Představitelé ostatních republik měli jako jeden...

Popis

První hraný film upozorňující na problém Kosova konce 80. let. To tehdy začalo být hlavní sázkou v mocenské hře jugoslávského rozpadu. Milošević o jeho návrat pod srbskou správu opřel svůj vzestup. Představitelé ostatních republik měli jako jeden z argumentů samostatnosti, že Miloševićova politika by se mohla obrátit proti nim. Karanović vypráví příběh lásky Albánky a Srba. Společnosti obou národností, žijící odedávna vedle sebe s minimálními kontakty, však jejich vztah znemožňují.

Karanović měl odvahu o jednom z hlavních témat jugoslávské krize promluvit z více stran: jednak dokumentárním způsobem mapuje individuální příběh, na kterém se ukazují jevy každodenního života v Kosovu, jednak použitím filmu ve filmu naznačuje manipulaci problému ze strany politiků a médií. Film je o nacionalismu jako ideologii nenávisti a lidech, kteří jsou jeho oběťmi.