W.
Typ:
film
Žánr:
drama, životopisný
Délka:
129 min
Země:
USA/Německo/Australie/Hong Kong, 2008
Biografický film o živote George Walkera Bushe, jednoho z nejkontroverznějších, nejnepřístupnějších a nejcyničtějších prezidentů americké historie. Film chronologicky sleduje budoucího 43. amerického prezidenta od roku 1967. Od nevázaných a...

Popis

Biografický film o živote George Walkera Bushe, jednoho z nejkontroverznějších, nejnepřístupnějších a nejcyničtějších prezidentů americké historie. Film chronologicky sleduje budoucího 43. amerického prezidenta od roku 1967. Od nevázaných a bezstarostných dní na vysoké škole, přes vojenskou službu, guvernérský úřad v Texasu a velký byznys v naftařském průmyslu, až po prezidentskou kandidaturu v roce 2000, první čtyři roky v nejvyšším úřadě, až po druhou kandidaturu v roce 2004.

Portrét G. W. Busha je vyvážený, charismatický, ironický i idealistický, v čemž nelze přehlédnout rukopis známého filmového provokatéra, který už na filmové plátno přenesl i osudy jiných amerických prezidentů (JFK, Nixon). Ačkoli se jedná o film o špičkovém politikovi, ve výsledku nevznikl ukázkový politický snímek. Je to spíše obraz člověka, který vstoupil do politiky, ale toto rozhodnutí vůbec neměl učinit. Neboje to portrét člověka, který se snaží vymanit ze stínu svého slavnějšího otce, přestože si své marné snažení uvědomuje. Film zaujme především hereckými výkony a to zejména v případě Josha Brolina v titulní roli. (Artfilm Trenčianské Teplice)