Vraždy v kruhu se chtějí přiřadit k detektivkám klasického společensko-psychologického charakteru. Nepřinesou divoké střílečky ani chladnou analytickou práci laboratoří, souhru širokého týmu neosobních kriminalistů, ale především silnou osobnost...

Popis

Vraždy v kruhu se chtějí přiřadit k detektivkám klasického společensko-psychologického charakteru. Nepřinesou divoké střílečky ani chladnou analytickou práci laboratoří, souhru širokého týmu neosobních kriminalistů, ale především silnou osobnost hlavní postavy – majora Holiny (Ivan Trojan). „Holina není drsňák, ale řídí se svou intuicí. Během své práce pochopil, že zločin vyrůstá stále ze stejného podhoubí, že je ve své rozmanitosti prostý," popisuje svého hrdinu spisovatelka a scenáristka Iva Procházková a dodává: „Úvahy o pohnutkách vraha ho v průběhu jeho profesní kariéry přivedly i k astrologii. Chápe ji jako psychologický rozbor osobnosti a to mu pomáhá úspěšně sledovat stopy zločinu." Diváci spolu s vyšetřovateli zabrousí do všech možných zákoutí společenského i politického života.

Hlavními postavami jsou kromě majora Mariána Holiny také jeho nejbližší spolupracovníci – poručík Diviš Mrštík (Marek Němec) a kapitán Rosťa Bor (Richard Krajčo). Společně v každém z dílů řeší jeden případ násilné smrti. Záhadné vraždy jsou navíc volně propojeny se znameními zvěrokruhu, jejichž podstatu pomáhá objasňovat Rosťova manželka Sábina (Hana Vagnerová). „Na postavě Sábiny mě nejvíc bavila ta osobní rovina," říká její představitelka Hana Vagnerová a dodává: „Stála před složitým rozhodnutím ve vztahu s Rosťou, který nefungoval. On se však zranil natolik, že nebyl schopen normálního života. A to dilema, jestli má člověk být sobecký, nebo tam má být pro toho druhého a vykašlat se na to, co by sám chtěl, to se mi moc líbilo."

Ivan Trojan o své postavě říká: „Holina je inteligentní chlapík, který si umí dávat věci do souvislostí a oplývá velkým talentem pro policejní profesi. Důležité pro něj je, že nerad prohrává a má vůli věci dotahovat do konce. Zároveň je v něm ale určitá svobodomyslnost a nadhled." A k samotné astrologii, jež se celým seriálem táhne jako ústřední motiv, říká: „Já jsem k těmto věcem docela zdrženlivý, ale to ne proto, že by mě nezajímaly, ale proto, že bych tomu mohl třeba i uvěřit a dozvědět se něco, co by mi nebylo úplně milé. Jinak si ale myslím, že jsem coby Rak docela typickým zástupcem tohoto znamení. Jsou to obvykle citliví, rodinně založení a věrní lidé."