Velká krize
Typ:
film
Žánr:
drama, tv film
Délka:
99 min
Země:
USA, 2011
Intimní náhled na epochální finanční krizi na Wall street v roce 2008. S ministrem financí Henrym Paulsonem v centru dění, kamera nahlédne i za zavřené dveře a vyzvihne symbiózu mezi Wall Street a Washingtonem. Na začátku 21. století byla Wall...

Popis

Intimní náhled na epochální finanční krizi na Wall street v roce 2008. S ministrem financí Henrym Paulsonem v centru dění, kamera nahlédne i za zavřené dveře a vyzvihne symbiózu mezi Wall Street a Washingtonem.

Na začátku 21. století byla Wall Street v rozpuku a oslavovala rekordně vysoké bonusy, mnohamilionové platy a rostoucí trh s nemovitostmi. Jenže v roce 2008 se najednou všechno zhroutilo. Na podzim zažil americký finanční systém po letech deregulace volný pád, spolu se všemi více či méně výhodnými hypotékami. Přese všechny varovné signály nikdo nevěřil, že by finanční instituce mohly být v ohrožení. Trh se propadal hlouběji a hlouběji a začalo být jasné, že banky jsou příliš velké na to, aby vyhlásily bankrot. Hrozba však přišla z jiné strany a globální katastrofa byla na dosah, v měřítku, které se nikdo neodvážil ani předpokládat.

HBO představuje fascinující pohled do zákulisí nedávné finanční krize, jež málem vedla k pádu amerického národního bankovnictví a s ním i celé ekonomiky. Snímek Velká krize nabízí intimní pohled na finanční krizi Wall Street v roce 2008 a zkoumá vnitřní svatyně mocných mužů a žen, kteří rozhodli o osudu světové ekonomiky během pouhých několika týdnů. Film se soustředí na ministra financí Henryho “Hanka” Paulsona (William Hurt), při spolupráci s předsedou Federálního rezervního systému Benem Bernankem (Paul Giamatti) a prezidentem Newyorské federální rezervní banky Timothym Geithnerem (Billy Crudup), společně se členy kongresu a nejvlivnějšími (a nejpřeplacenějšími) generálními řediteli světa – ti všichni se snažili vzkřísit americkou ekonomiku a zachránit ji před kolapsem.

Film obratně nastiňuje ekonomické nápady i ne vždy harmonické charaktery finančních titánů. Velká krize je aktuální připomínkou toho, že bitva o ekonomické zdraví a stabilitu není ani zdaleka u konce.