Osm dnů před mírovým jednáním prezidentů Reagana a Gorbačova v Reykjavíku, zjistí ruská atomová ponorka K-219, nacházející tajně v západní části Atlantského oceánu, že ji sleduje americká ponorka. Kapitán Britanov přikáže obrátit o 360 stupňů a...

Popis

Osm dnů před mírovým jednáním prezidentů Reagana a Gorbačova v Reykjavíku, zjistí ruská atomová ponorka K-219, nacházející tajně v západní části Atlantského oceánu, že ji sleduje americká ponorka. Kapitán Britanov přikáže obrátit o 360 stupňů a vyhnout se nepřátelské lodi. Vinou turbulence způsobené tímto manévrem však sonar americké ponorky Aurora ztratí signál a obě ponorky se srazí. Na sovětské ponorce dojde k explozi a následný požár, který může způsobit explozi jaderného reaktoru.

Ta by zničila celé východní pobřeží Spojených Států. Ve snaze zabránit katastrofě, nařídí kapitán ruské ponorky vynoření na hladinu, což značně překvapí a znepokojí amerického kapitána. Ten chápe, že se ruská ponorka ocitla v potížích, přesto je mu každý manévr podezřelý, a proto vyhlásí bojovou pohotovost. Aurora a její posádka je připravena na útok. Útok, který by byl začátkem totální války. Britanov ponoří ponorku s otevřenými torpédomety, aby mohl nabrat vodu k uhašení požáru. Přes tuto riskantní operaci se rozezní alarm signalizující hrozící nebezpečí exploze reaktoru.