Egypťan Sinuhet
Typ:
film
Žánr:
historický, drama
Délka:
139 min
Země:
USA, 1954
Příběh mladého lékaře u faraónova dvora z období před Kristem je známý především z nejznámějšího díla nejplodnějšího finského autora Mika Waltariho. Historický román Egypťan Sinuhet (Sinuhe, egyptiläinen) vyšel v roce 1946 a v roce 1954 byl v...

Popis

Příběh mladého lékaře u faraónova dvora z období před Kristem je známý především z nejznámějšího díla nejplodnějšího finského autora Mika Waltariho. Historický román Egypťan Sinuhet (Sinuhe, egyptiläinen) vyšel v roce 1946 a v roce 1954 byl v Hollywoodu zfilmován. I když Waltari sám hodně cestoval, v Egyptě nikdy nebyl. Přesto mistrně popisuje dobu vlády 18. dynastie egyptských faraónů okolo roku 1300 př.n.l. a osudy lékaře faraóna Achnatona. V příbězích lékaře Sinuheta se ale odráží i deziluze tehdejší poválečné finské společnosti.

Do hlavní role muže, který se ve vyhnanství ocitá na složité cestě plné útrap, na jejímž konci mladý člověk uvěří v jednoho Boha, obsadil režisér Michael Curtiz Edmunda Purdoma, epileptického faraóna ztvárnil Angličan Michael Wilding, kurtizánu Nefer Polka Bella Darviová, dívku z krčmy Angličanka Jean Simmonsová a v jedné z vedlejších rolí se objevil i slavný Peter Ustinov.