Opuštěná železniční stanice, na které tři muži trpělivě čekají na příjezd vlaku, je legendárním prologem jednoho z nejslavnějších westernů v historii světové kinematografie. Ty tři poslal bezcitný modrooký pistolník Frank, aby se postarali o...

Popis

Opuštěná železniční stanice, na které tři muži trpělivě čekají na příjezd vlaku, je legendárním prologem jednoho z nejslavnějších westernů v historii světové kinematografie. Ty tři poslal bezcitný modrooký pistolník Frank, aby se postarali o muže, který si říká Harmonika a chce si s Frankem vyřídit nějaké staré účty. V okamžiku, kdy na malém nádraží dojde k nevyhnutelné přestřelce, vyvraždí Frank se svými muži rodinu farmáře McBaina, a to jen chvíli předtím, než sem dorazí McBainova novomanželka Jill.

Dalšími "figurami" ve hře se stávají bandita Čejen, na kterého se Frank pokusil vyvraždění McBainovy rodiny hodit a nemocí zmrzačený milionář Morton, pro kterého Frank pracuje. Tihle všichni mezi sebou rozehrají složitou hru plnou úskoků, intrik, podrazů a rychle letících kulek, hru kde jde nejen o vyprahlý kus pustiny, který by se díky blížící se železnici mohl stát zlatým dolem.

Jde také o lásku, o chlapskou čest a pomstu. Frank totiž kdysi zavraždil Harmonikovi staršího bratra a mlčenlivý muž je odhodlán se pomstít. Aby se mohl stát vykonavatelem dávno odpřisáhlé odplaty, musí dokonce Frankovi zachránit život, když se ho pokusí zabít jeho vlastní lidé poštvaní Mortonem, který se cítí ohrožen Frankovou nenasytností a bezcitností. Slunce pálí, nízko nad zemí žene vítr všudypřítomný prach a jednotlivé postavy nevyhnutelně kráčí vstříc svému osudu.