Svěrací Kazajka
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, sci-fi, horor, fantasy
Délka:
103 min
Motto:
Bylo mi 27... když jsem poprve zemřel...
Země:
USA/Německo, 2005
Je rok 1991důstojník amerického námořnictva Jack Starks se účastní Války v Perském zálivu a je vážně postřelen do hlavy. Přestože se jeho zranění vyléčí, kvůli šoku, který při úrazu utrpěl, ztrácí Jack Starks (Adrien Brody) paměť. Když je...

Popis

Je rok 1991důstojník amerického námořnictva Jack Starks se účastní Války v Perském zálivu a je vážně postřelen do hlavy. Přestože se jeho zranění vyléčí, kvůli šoku, který při úrazu utrpěl, ztrácí Jack Starks (Adrien Brody) paměť. Když je propouštěn z nemocnice, nemá kam jít a protože nemá ani žádné příbuzné, vrací se do svého rodného Vermontu.

Po pěti měsících, Starks stopuje na zasněžené dálnici ve Vermontu a narazí na rozbitou dodávku. Na kraji vozovky stojí opilá a dezorientovaná matka Jean (Kelly Lynch) se svou osmiletou dcerou Jackie. Jean je příliš opilá, aby mohla s Jackem mluvit, a tak Jack nabídne Jackie, že jim pomůže nastartovat auto.

Potom jde Starks opět stopovat. Zastaví mu náklaďák, který řídí nějaký mladý muž a jede do Kanady. Krátce na to je zastaví policie a dál už si Starks na nic nevzpomíná. Když se probere, zjistí, že je obviněn z vraždy a má být ne jednom malém městě souzen.

Z důvodu psychické nezpůsobilosti je shledán nevinným a je poslán do Alpine Grove, zařízení pro zločince s duševními poruchami. Tam doktor Becker (Kris Kristofferson) podrobí Starkse otřesné léčbě, kdy na něm zkouší různé omamné drogy a drží jej v malých stísněných prostorách. Když Starks dostane prášky, je spoután do svěrací kazajky a pak je hodiny zavřený v jedné ze schránek nemocniční podzemní márnice.

V márniční schránce, ve tmě a pod vlivem drog, Starks poprvé spatří záblesky paměti, vracející se k Válce v zálivu a vraždě policisty. Starks si začne skládat střípky svojí minulosti a snaží se celou situaci pochopit.

Z minulosti pak odcestuje do budoucnosti, objeví se na večeři ve Vermontu, kde se setkává s Jackie (Keira Knightley), servírkou, která se nad ním slituje a pomůže mu najít místo, kde by mohl přespat. Je totiž Štědrý den a všechny místní útulky jsou již obsazeny. Jackie nechá Starkse přespat na její pohovce. Tak si Starks, zavřený v márnici uvědomí, že mu právě tato stísněná schránka dovolila nahlédnout do vlastní budoucnosti a že jeho život leží v rukách té dívky, se kterou se při své vizi setkal.

Film Svěrací kazajka režiséra Johna Mayburyho byl natáčen ve Skotsku a Kanadě.