Padesát let v budoucnosti naše Slunce začíná vyhasínat a tím ohrožuje samotnou existenci života na Zemi. Proto se k naší hvězdě vydává kosmická loď Icarus 2 s osmičlennou posádkou a obrovskou jadernou náloží, která by se měla pokusit Slunce znovu...

Popis

Padesát let v budoucnosti naše Slunce začíná vyhasínat a tím ohrožuje samotnou existenci života na Zemi. Proto se k naší hvězdě vydává kosmická loď Icarus 2 s osmičlennou posádkou a obrovskou jadernou náloží, která by se měla pokusit Slunce znovu zažehnout. V těsné blízkosti Slunce ale posádka zachytí nouzový signál lodě Icarus 1, která před šesti lety zmizela beze stopy při pokusu o dokončení stejné mise... Nová sci-fi režiséra Dannyho Boylea (Trainspotting, 28 dní poté) vychází z vědeckých poznatků o možném konci naší civilizace, ale zamýšlí se nad tím, co by se stalo, kdyby k podobnému kataklyzmatu došlo v relativně blízké budoucnosti.

Globální katastrofa je ale jen rámcem, do něhož jsou zasazeny osudy osmičlenné posádky. Nejde o superhrdiny, ale o experty, pro které je nasazení vlastního života samozřejmostí a kteří si jsou vědomi, jak málo zmůže jejich obrovská loď proti tisícům stupňů žáru slunce a proti mrazu kosmické prázdnoty. V hlavní roli fyzika, který má na starosti "bombu o velikosti Manhattanu" uvidíme Cilliana Murphyho (Batman začíná, Snídaně na Plutu), jako další členové čínsko-americké posádky se představí Michelle Yeoh (Tygr a drak) nebo Chris Evans (Fantastická čtyřka). Film vznikl ve spolupráci s odborníky NASA a Centra pro evropský jaderný výzkum.

František Fuka ze Cinemy říká "Je to naprosto profesionální a výpravná adaptace. A pokud měl film skutečně rozpočet pouhých 25 milionů liber, pak je Boyle bez debaty génius a někdo v Hollywoodu by ho měl konečně pořádně využít, protože výsledek vypadá pětkrát dráž a co do čistě řemeslné působivosti a velkoleposti Sunshine hravě zastiňuje nejen Solaris, ale i čtvrtého Vetřelce, Ztraceni ve vesmíru, Armageddon, Horizont události a vlastně cokoliv aspoň vzdáleně podobného za posledních 10 let, na co si vzpomenu."