Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel má na svém kontě několik milionů prodaných výtisků po celém světě a čísla stále rostou. V dubnu překročily prodeje jen v Německu hranici dvou milionů výtisků a ve Francii jeden milion výtisků....

Popis

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel má na svém kontě několik milionů prodaných výtisků po celém světě a čísla stále rostou. V dubnu překročily prodeje jen v Německu hranici dvou milionů výtisků a ve Francii jeden milion výtisků. Britský Independent Jonassonovu knihu nedávno označil za „literární senzaci desetiletí“. Sám autor vysvětluje nečekaný úspěch tím, že příběh o jednom veselém útěku z domova důchodců a také o neuvěřitelném životním osudu svéhlavého muže, který se sice nikdy nezajímal o politiku, ale přesto byl vždy nějak zapleten do velkých historických událostí 20. století, oslovuje ty, kteří žijí všedně. „Obecně platí, že všichni žijeme šedé životy,“ podotkl Jonasson.

Natáčení road movie o bezstarostném staříkovi Allanu Karlssonovi se ujal úspěšný švédský režisér Felix Herngren. Do hlavní role obsadil jednoho z nejoblíbenějších švédských komiků Roberta Gustafssona. „Stoletý stařík je mistrovské komediální dílo vytvořené proto, aby se stalo filmem,“ konstatoval režisér Felix Herngren. „Je to sága s univerzálním tématem, velkým srdcem a smyslem pro humor, která dokonale funguje nehledě na hranice a oslovuje lidi po celém světě,“ dodal producent Nice FLX Pictures Patrick Nebout. Ve Skandinávii bude mít film Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, anglicky The 100-Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared) premiéru koncem roku, už nyní je jistá distribuce také ve Velké Británii, Francii, Austrálii, Holandsku, Belgii, Lucembursku, Německu a Rakousku. Další vlna zájmu se dá očekávat po uvedení v Cannes.