Hvězdná brána: Návrat
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, akční, sci-fi, fantasy
Délka:
98 min
Motto:
SGC varuje: Hrátky s časem jsou nebezpečné!!
Rok:
2008
SG-1 se účastní vyjímacího aktu posledního vládce soustavy Ba´ala Vala Mal Doran , teal´c a několik přítomných tok´rů zmizí a ve zmatku Ba´al zabije generíla O´Niella Mitchell zabije Ba´ala tedy jeho posledního klona. Originál se vrací do roku...

Popis

SG-1 se účastní vyjímacího aktu posledního vládce soustavy Ba´ala Vala Mal Doran , teal´c a několik přítomných tok´rů zmizí a ve zmatku Ba´al zabije generíla O´Niella Mitchell zabije Ba´ala tedy jeho posledního klona. Originál se vrací do roku 1939 aby zničil loď převážející bránu z Egypta do Bostonu. Jako jediný z posátky zůstane těžce zraněný dědeček plk. Mitchella a vyhodí bombu do moře kde exploduje. O 69 let později se vrací SG-1 a zjišťuje, že jsou v zamrzlé lodi převážející bránu v polární oblasti. Dr.Jacksonovi se stane nehoda zěžce mu omrzne noha a přinutí ostatní, aby ho opustili a došli pro pomoc.

Po dlouhé cestě je najde plk. O´Niell a vezme je na ponorku , která proboží led a kde na ně čeká Dr. Jackson , kterýmu musí amputovat nohu. Podlouhých výpovědích se armáda rozhodne ,že je pustí ale nedovolí jim se stýkat dozví se také , že se Mitchell nenarodil Carterová umřela při nehodě v raketoplánu a Jackson je v Egyptě a zkoumá svou teorii o pyramydách. Po roce Zemi navštívý All´cash (goauldský bombardér) Carterová ho vidí na vlastí oči Mitchell v televizi a Jacksonovi to řekne Carterová. Jsou povoláni před prezidenta aby vymysleli plán na obranu Země.

Goauldi mezitím zničí místo s Antickou zbraní a s bránou naštěstí tźjistí , že rusové mají druhou bránu (z vraku lodě první byla v Antartydě) zde se se potkají s T´ealcem který chce pomstít Quetesch za vraždu Ba´ala (před útokem na bránu a Antickou zbrabní) dostanou se na místo , kde se Ba´al vrátil v čase a snažili se zprovoznit stroj času fungující na principu slunečních erupcí (viz díl rok 1969 a 2010) Quetesch se tam dostane chvilku po příchodu SG-1 Carterová najde nejbližší datum 1929 nejprve umřou Jafové ,potom Jackson a Carterová T´ealc je smrtelně ztraněn a Mitchell se vrací zpět časem. T´ealc nakonec umírá a pomocí jafského granátu zničí stroj času.

Mitchel je na lodi převážející bránu a čeká na příchod Ba´ala mezitím příjde člen posádky , který mu je pomůže zabít. Film končí úspěšným provedením vyjímacího aktu a na základně nachápou o čem to Ba´al mluvil všichni odcházejí a poslední záběr je na fotku, kde je Mitchell se svým dědou před dírou vyvrtanou nestabilním výrem při ptevření šerví díry.