"Jsme vedlejší produkt naší zkažené doby," konstatuje Shawn Crahan. Iowa je asi nejlépe známa jako zemědělský stát a od úsvitu rock´n´rollu v 50. letech odtud nepřišel žádný rockový příspěvek. Bez varování se v městečku Des Moines objevilo devět...

Popis

"Jsme vedlejší produkt naší zkažené doby," konstatuje Shawn Crahan. Iowa je asi nejlépe známa jako zemědělský stát a od úsvitu rock´n´rollu v 50. letech odtud nepřišel žádný rockový příspěvek. Bez varování se v městečku Des Moines objevilo devět chlapíků v kombinézách a se strašidelnými maskami a zaútočili na nic netušící svět stylem kombinujícím death metal, L.A. neo metal, hip-hop a podladěné řvoucí horrorové zvuky. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 a 8 (to jsou DJ Sid Wilson, bubny Joey Jordison, basovka Paul Gray, bicí nástroje Chris Fehn, kytara James Root, sampler Craig Jones, bubny - Shawn Crahan, kytara Mic Thompson, a vokál - Corey Taylor) přišli jako devítihlavá saň z potrhlé pohádky pro mladistvé.

Poprvé se dali dohromady v roce 1995 a v roce 1996 a na vlastní náklady vydali svůj debut Mate, Feed, Kill, Repeat. Tím získali pozornost několika vydavatelů, nakonec podepsali smlouvu s Roadrunner. Producent Ross Robinson jim pomohl a od roku 1997 nahrávají ve studiích Indigo Ranch v Los Angeles. Dokud je neslyšíte, mohlo by se vám zdát, že devět členů je trochu moc. Ale Shawn říká, že by to jinak nemohlo fungovat: "Celé tři roky jsme měli perfektní docházku na zkoušení. Všichni tam byli na čas, nikdo nikdy nechyběl. Naše produkce je tak závislá na každém z nás, že kdyby chyběl jediný člověk třeba i DJ, už by to nebylo ono. I ty nejmenší detaily, včetně verbálních vulgarit, jsou prokalkulované a podstatné."