Vedlejší účinky
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, kriminální
Délka:
106 min
Motto:
Jedna pilulka může změnit váš život.
Země:
USA, 2013
Oscarový režisér Steven Soderbergh (Dannyho parťáci, Traffic – Nadvláda gangů), jeden z nejoriginálnějších tvůrců současnosti, natočil působivý thriller, po jehož vidění se patrně začnete vyhýbat lékárnám. Skvěle obsazený film totiž víc než...

Popis

Oscarový režisér Steven Soderbergh (Dannyho parťáci, Traffic – Nadvláda gangů), jeden z nejoriginálnějších tvůrců současnosti, natočil působivý thriller, po jehož vidění se patrně začnete vyhýbat lékárnám. Skvěle obsazený film totiž víc než barvitě líčí, co všechno mohou napáchat vedlejší účinky pilulek, které měly původně pomoci.

Emily (Rooney Mara) a Martin Taylorovi (Channing Tatum) jsou dokonalý a úspěšný mladý pár, který má vše, nač si vzpomene. Pak si však jde Martin sednout na čtyři roky do basy za zneužívání informací v obchodním styku a jeho život se promění v peklo. Stejně je na tom i Emily, která zůstává v relativním přepychu jejich manhattanského bytu, ale celou tu dobu se utápí v příšerných depresích. Když se nakonec pokusí o sebevraždu, nastupuje na scénu psychiatr Jonathan Banks (Jude Law). Protože se Emily zuby nehty brání zvažované hospitalizaci, dohodnou se na sérii terapeutických setkání a na užívání antidepresív. Aniž to tuší, právě tohle rozhodnutí oběma zásadně změní život. Emilina léčba totiž nepokračuje, jak by podle lékařových plánů měla, a tak jí předepíše nové léky, jež by měly její psychické potíže minimalizovat. Tyhle pilulky však mají děsivé vedlejší účinky – mají moc zničit manželství, pověst do té doby respektovaného lékaře, mohou dokonce zabíjet – ale kdo za to bude zodpovědný? Zničený Banks, jehož kariéra se ocitla v troskách, se rozhodne najít odpověď na tuhle otázku za každou cenu. I když riskuje, že přijde i o to málo, co mu ještě v životě zbývá.

„Mám rád filmy, které vám toho můžou nabídnout víc, než byste čekali. Vedlejší účinky jsou nejen poctivý thriller plný překvapení a zvratů, ale zároveň je v nich patrný reálný spodní proud, který varuje před tím, co se děje kolem nás a my to ani nevnímáme,“ říká režisér Steven Soderbergh. „Doufáme, že lidi vyjdou ze sálu a řeknou si, že něco takového rozhodně nečekali. A že trochu začnou přemýšlet o škodlivém vlivu farmaceutického průmyslu,“ dodává producent Lorenzo Di Bonaventura.