Na pojmy „zdravotní péče“ a „komedie“ jen těžko narazíte v jedné větě. V novém filmu držitele Oscara® Micheala Moorea však jdou ruku v ruce. Úvodem filmu sledujeme portréty několika obyčejných Američanů, jejichž životem otřásla katastrofální...

Popis

Na pojmy „zdravotní péče“ a „komedie“ jen těžko narazíte v jedné větě. V novém filmu držitele Oscara® Micheala Moorea však jdou ruku v ruce.

Úvodem filmu sledujeme portréty několika obyčejných Američanů, jejichž životem otřásla katastrofální zdravotní péče a v některých případech ho i ukončila. Je zřejmé, že problém se nevztahuje jen na 47 milionů Američanů bez zdravotní pojistky, ale i na všechny pojištěné.

Moore následně pátrá po příčinách krize ve zdravotní péči a nachází je v koncepci zdravotnictví prezidenta Nixona a v maximalizaci zisků zdravotních pojišťoven. Pak se film vydává do Kanady, Velké Británie a Francie, kde je zdravotní péče zdarma. Nakonec Moore shromažďuje skupinku záchranářů, kteří onemocněli následkem zásahu po teroristických útocích z 11. září 2001. Protože doma se jim potřebné péče nedostává, režisér s nimi vyráží na jediné místo na americké půdě, kde je zdravotní péče zdarma.

SiCKO jde ve stopách předešlých úspěšných filmů Michaela Moorea, Oscarového® Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11, kasově nejúspěšnějšího dokumentu všech dob. SiCKO je upřímným portrétem šíleného a někdy krutého amerického zdravotnického sytému z pohledu obyčejných lidí, kteří čelí neobvyklým, až bizarním překážkám, aby se jim dostalo alespoň základní zdravotní péče.