Seinfeld je kultovní americký sitcom stanice NBC vysílaný v letech 1989-1998, jenž sleduje zápolení ústřední čtveřice přátel s nástrahami každodenního života v New Yorku. Středobodem je postava Jerryho Seinfelda, svobodného třicátníka a...

Popis

Seinfeld je kultovní americký sitcom stanice NBC vysílaný v letech 1989-1998, jenž sleduje zápolení ústřední čtveřice přátel s nástrahami každodenního života v New Yorku. Středobodem je postava Jerryho Seinfelda, svobodného třicátníka a profesionálního komika, který na své tři přátele nedá dopustit. George Costanza (Jason Alexander) je jeho nejlepší kamarád už od střední, Elaine Benes (Julia Louis-Dreyfus) je jeho bývalá přítelkyně a teď nejlepší kamarádka a bláznivý soused Kramer (Michael Richards) je kapitola sama pro sebe.

Seinfeld vznikl víceméně omylem. Původně se mělo jednat o jednorázový, devadesátiminutový dokument, jenž by pojednával o tom, kterak komik hledá inspiraci pro svá vystoupení, a který by zaplnil mezeru po pořadu Saturday Night Live. Scénář dostal na starost Jerry Seinfeld, který si však s úkolem nevěděl rady, a tak požádal o pomoc přítele Larryho Davida. Společně se pak se studiem dohodli, že natočí pořad půlhodinový – tak vznikla epizoda "The Seinfeld Chronicles". O úspěchu jako takovém se sice mluvit nedalo, ale pár hlavounů z NBC usoudilo, že dílko má potenciál. Objednali si tedy další čtyři epizody, poté dalších třináct dílů (druhé sezóny) a seriál nabíral na popularitě raketovou rychlostí...

V létě roku 1997 však Jerry Seinfeld oznámil NBC a celému světu, že nadcházející devátá série bude definitivně poslední. Lidé byli šokováni, neboť seriál byl v té době na vrcholu a těšil se obrovské popularitě. Jerry však vyřknul své poslední slovo a odmítl nabízených 5 milionů dolarů za další případné díly.

Finální epizoda deváté řady byla odvysílána 14. května 1998 a sledovalo ji přes 75 milionů diváků. Jen pár pořadů v americké historii mělo větší sledovanost. Od té doby byl Seinfeld prohlášen mnoha periodiky za nejlepší seriál všech dob a mnoho odborníků se shoduje v tom, že jen máloco ovlivnilo americkou kulturu tak, jako on. S tím souvisí i skutečnost, že během devíti let, kdy byl seriál vysílán, stihl nasbírat neskutečné množství televizních ocenění včetně Zlatých glóbů, cen Emmy a všemožných dalších ocenění od neméně významných sdružení. Nemluvě o více než stovce neproměněných nominací.