Sedm příběhů ze života kočovného národa Něnců ze vzdálených končin severního Ruska, kteří odpradávna obývají nehostinné oblasti severního Ruska mezi poloostrovem Kola a dolním Jenisejem. Život tu není jednoduchý - když náhodou nemrzne a nesněží,...

Popis

Sedm příběhů ze života kočovného národa Něnců ze vzdálených končin severního Ruska, kteří odpradávna obývají nehostinné oblasti severního Ruska mezi poloostrovem Kola a dolním Jenisejem. Život tu není jednoduchý - když náhodou nemrzne a nesněží, zem zamoří miliardy komárů. Pomineme-li toto hledisko, byli by Něnci v podstatě spokojení, nebýt roku 1917 a těžko pochopitelných komplikací s komunisty.

První film o Něncích v jejich jazyce je pozoruhodný nejen zobrazením nepříliš známého národa a jeho zvláštních peripetií v posledních desetiletích, ale i paradokumentárním způsobem vyprávění, autentičností vyjadřovacích prostředků a zvukovou stopou.

Něnci nemají divadlo, nemají profesionální herce. V tomto filmu v podstatě všichni hrají sami sebe. Jejich nadšení a touha vyprávět historii svého národa umožnily vznik tohoto výjimečného snímku.