Šance pro lásku
Typ:
film
Žánr:
drama, romantický
Délka:
96 min
Země:
USA/Irsko/Velká Británie, 1995
Režisér Pat O'Connor čerpá náměty pro většinu svých filmů z rodného Irska (výjimkou byla např. krimi Lednový muž). Stejně je tomu i v případě romatického retro snímku Šance pro lásku, natočeného podle románu irské spisovatelky Maeve Binchyové....

Popis

Režisér Pat O'Connor čerpá náměty pro většinu svých filmů z rodného Irska (výjimkou byla např. krimi Lednový muž). Stejně je tomu i v případě romatického retro snímku Šance pro lásku, natočeného podle románu irské spisovatelky Maeve Binchyové. Přiběh prvních milostných objevů a zklamání trojice přitelkyň je zasazen do irského maloměsta Knockglenu konce 50. let. Vypravěčkou je korpulentní, ale vtipná a inteligentní Benny, která s odstupem let líčí osudy své a svých přítelkyň, citlivé Evy a krásné, ale prospěchářské Nan. Do života tři dívek vstupují s jejich přijetím na univerzitu v Dublinuu muži, kteří zásadně ovlivní jejich osud; ve velmi konzervativním prostředi ovšem dvojice řeší své problémy se sexem jen velmi obtížně. Pomáhají jim při tom však i volnější názory jejich pedagogů. Benny odmítá dvoření otcova dotěrného příručího Seana a zamiluje se do kolegy, sympatického studenta lékařství Jacka, který její cit opětuje.

Její život nečekaně zkomplikuje nutnost ujmout se po otcově smrti rodinného obchodu. Nan má poměr s ženatým majitelem panství Westwardem, který ji však opustí, když otěhotní. Zoufalá Nan se rozhoduje řešit svou situaci na úkor své přítelkyně; nakonec však všechno vyjde díky Evě najevo... - Melodrama v tradičním stylu využívá zajímavě vystižené atmosféry "starých zlatých časů "; nelze se však ubránit dojmu, že problémy hlavních hrdinů se sexem, náboženstvím a pocity viny jsou vzhledem k naladění současného publika přece jen příliš odtažité. - Trojici výborných mladých hlavních představitelek dominuje Minnie Driver, které sekunduje vycházející hollywoodská hvězda Chris O'Donnell.