Zdánlivě běžná sváteční situace. Otec Santiago má narozeniny a celá rodina se chystá k oslavě. Jsou tu všichni, jak to má být. Matka, manželka, bratr se ženou a tři děti. Tabule je prostřena, dárky připraveny, něco tu však nehraje. Jednou kdosi...

Popis

Zdánlivě běžná sváteční situace. Otec Santiago má narozeniny a celá rodina se chystá k oslavě. Jsou tu všichni, jak to má být. Matka, manželka, bratr se ženou a tři děti. Tabule je prostřena, dárky připraveny, něco tu však nehraje. Jednou kdosi řekl, že jedinou Boží chybou při stvoření člověka bylo, že mu nedaroval dva životy - jeden na zkoušku a druhý doopravdy. A Santiago se tohoto dne rozhodl, že to napraví. Vstane jako každé ráno a sejde dolů. Od chvíle, kdy vstoupí do kuchyně, však bude všechno další jen v jeho režii a jen na zkoušku. Protože - kdo by nakonec nechtěl ideální rodinu podle svých představ?

Na MFF va Valladolidu získal snímek Cenu za nejlepší debut a Cenu diváků, dále španělskou národní cenu Goya 1997 - za nejlepší debut, porota MFF v Miami udělila snímku Cenu za nejlepší film a J. L. Galiardovi Cenu pro nejlepšího herce, a na MFF v Angers 1998 - Cena diváků.