Případ nevěrné Kláry
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
92 min
Motto:
Miloval Kláru. Miloval ji opravdově, hluboce a šíleně.
Země:
Česká Republika/Itálie, 2009
Miloval Kláru. Miloval ji opravdově, hluboce a šíleně. A z jeho šílené lásky se zrodila žárlivost. Zbytečná, nekonečná a hlavně nebezpečná. Už popáté se objeví v kinech film podle jednoho z bestsellerů asi nejpopulárnějšího českého spisovatele...

Popis

Miloval Kláru. Miloval ji opravdově, hluboce a šíleně. A z jeho šílené lásky se zrodila žárlivost. Zbytečná, nekonečná a hlavně nebezpečná. Už popáté se objeví v kinech film podle jednoho z bestsellerů asi nejpopulárnějšího českého spisovatele současnosti, Michala Viewegha. Adaptace se dočkal tragikomický román Případ nevěrné Kláry z roku 2003, který vznikl v česko-italské koprodukci.
Mladý talentovaný italský hudebník Luca (Claudio Santamaria) žije v Praze se svou krásnou přítelkyní, studentkou Klárou (Laura Chiatti). Asi by jim nic nescházelo, kdyby Luca na Kláru chorobně nežárlil. Touha odhalit Klářinu nevěru s jejím lektorem (Miroslav Šimůnek) přivede Lucu až do detektivní kanceláře, kterou vede jeho naprostý protipól Denis (Ian Glen). Ten přebývá se svou ženou Rút (Pavlína Němcová) ve vzácně harmonickém a otevřeném vztahu, který zpestřují vzájemně tolerované románky obou manželů. Luca sice Denisův přístup k partnerským vztahům nechápe, přesto si ho najme, aby obstaral usvědčující důkazy Klářiny nevěry. Denis se vrhá do práce a brzy začne být nejen jemu jasné, že Kláru nepozoruje už jen z profesních důvodů. Na obzoru se rýsuje milostný trojúhelník, který má nebezpečně ostré hrany.

Románová předloha Michala Viewegha kromě statisíců čtenářů zaujala i Eldu Ferri, producentku oscarového filmu Roberta Benigniho Život je krásný. Výraznou italskou stopu zohledňuje i scénář – film se odehrává nejen v Praze, ale také v Benátkách, hlavní role hrají italští herci. Claudio Santamaria a Laura Chiatti patří k nejznámějším tvářím současného italského filmu, Claudio si navíc zahrál i v bondovce Casino Royale. Třetí klíčovou postavu pak ztvárnil Ian Glen, rodák ze skotského Edinburghu, který má zkušenosti s velkými studiovými projekcemi (Království nebeské Ridleyho Scotta nebo série Resident Evil). Z českých herců mají ve filmu nejvýraznější role Aňa Geislerová, Miroslav Šimůnek a modelka Pavlína Němcová, která nasbírala herecké zkušenosti v oscarové Edith Piaf.

Pro zkušeného režiséra a univerzitního pedagoga Roberta Faenzu je Případ nevěrné Kláry už patnáctým snímkem. Za svou kariéru posbíral řadu filmových cen, včetně Davida, nejprestižnější italské filmové ceny.