Princezna
Typ:
film
Žánr:
drama, životopisný
Délka:
100 min
Motto:
Šťastnější než my všichni ostatní?
Země:
Finsko, 2010
Halonenův snímek Princezna, natočený podle skutečné události, vypráví dojemný příběh Anny Lappalainenové, kabaretní tanečnice a masérky, která věřila, že je z urozeného rodu, že je „princezna“. 50 let ale strávila jako pacientka psychiatrické...

Popis

Halonenův snímek Princezna, natočený podle skutečné události, vypráví dojemný příběh Anny Lappalainenové, kabaretní tanečnice a masérky, která věřila, že je z urozeného rodu, že je „princezna“. 50 let ale strávila jako pacientka psychiatrické kliniky Kellokoski, kde vyprávěla svůj neobyčejný příběh ženy, které se matka v dětství zřekla. Jejím jediným domovem byl ústav a psychiatrická klinika, kde lidem okolo sebe díky své roztomilé osobnosti neustále rozdávala naději a radost. To všechno Anna jen předstírá? Je opravdu duševně nemocná? Anebo je to všechno úplně jinak?

Herečka Katja Kukkola, která přesvědčivě ztvárnila Annu Lappalainovou, získala v roce 2011 národní filmovou cenu Jussi Award a režisér filmu si odnesl v tom stejném roce z hlavní soutěžní sekce na Viareggio EuropaCinema cenu Special Award. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Montrealu byl snímek nominován na cenu Zlatý Zenith.