Poslední legie
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, akční, válečný, fantasy
Délka:
102 min
Motto:
Excalibur byl ještě před králem Artušem..
Země:
Francie/Itálie/Tunisko/Velká Británie, 2007
Řím, 476 př.n.l. Římská říše je ohrožena. Mocná síla, která po téměř 500 let posunula hranice své země od Mezopotámie na východě po Iberský poloostrov na západě, od Rýna a Dunaje na severu po Egypt na jihu, upadá. V předvečer korunovace...

Popis

Řím, 476 př.n.l. Římská říše je ohrožena. Mocná síla, která po téměř 500 let posunula hranice své země od Mezopotámie na východě po Iberský poloostrov na západě, od Rýna a Dunaje na severu po Egypt na jihu, upadá.

V předvečer korunovace dvanáctiletého Romula Augusta přijíždí do Říma barbarský generál Odoaker, aby uzavřel dohodu s Orestem. Odoaker požaduje Římskou říši výměnou za svou dlouhodobou podporu římských legií na východě. Ale Orestes odmítá.

V den korunovace, kdy se celý Řím chystá zhlédnout slavnostní obřad, předpovídá Ambrosinus, Romulův rádce a učitel, nebezpečí. Orestes se právem obává o svého syna, a tak jmenuje Aurelia ze čtvrté legie jeho osobním strážcem. Té noci se Aurelius a jeho legionáři utkají s nepřítelem – Odoaker a jeho armáda se vrátili do Říma.

S ohlušujícím řevem útočí barbarské armády na město. Propuká bitva, brutální útočníci nemají slitování a krev teče ulicemi. Orestes je zabit, Romulus je společně s Ambrosinem zajat a odvezen na ostrovní pevnost Capri. Zde Romulus najde mýtický Césarův meč, který nese proroctví „jedno ostří k obraně, druhé ostří k vítězství; …padne do ruky tomu …kdo je předurčen vládnout.“

Země je zubožena, vojáci pobiti. Ale ne všichni římští legionáři jsou mrtví. Aurelius je naživu a když zjistí, že Byzantská říše poskytne Romulovi útočiště, vydá se v doprovodu malé skupiny mužů a záhadné byzantské válečnice Miry na cestu – najít a zachránit Romula.

Díky Ambrosinově promyšlené strategii a bojovým dovednostem Aurelia a Miry je Romulus osvobozen. Když však všichni společně dorazí na pobřeží, zjistí, že se obyvatelé Byzantské říše přidali k Odoakerově armádě Gótů. Tváří tvář této zradě musí najít v Británii poslední válečnou jednotku, která zůstala věrná Římu – devátou legii.