Poseidon
Typ:
film
Žánr:
thriller, dobrodružný, akční, drama
Délka:
98 min
Motto:
Co bys dělal, kdyby se celý tvůj svět obrátil vzhůru nohama?
Země:
USA, 2006
V předvečer oslavy Nového roku se na luxusním zaoceánském parníku Poseidon plující kdesi v severním Atlantiku rozjíždí zábava v plném proudu. Je jedinečný, Poseidon je vyšší než dvacetipatrový dům, honosí se 800 kajutami a 13 palubami. Dnešní noc...

Popis

V předvečer oslavy Nového roku se na luxusním zaoceánském parníku Poseidon plující kdesi v severním Atlantiku rozjíždí zábava v plném proudu. Je jedinečný, Poseidon je vyšší než dvacetipatrový dům, honosí se 800 kajutami a 13 palubami. Dnešní noc se většina pasažérů sešla v hlavním tanečním sále aby se bavila a přivítala Nový rok ve velkém stylu. Pozvedli své číše se šampaňským a kapitán Michael Bradford (ANDRE BRAUGHER) pronesl přípitek, kapela (vedena FERGIE z The Black Eyed Peas) rozjíždí svou verzi písně Auld Lang Syne. Mezitím na horním můstku první důstojník cítí, že se blíží cosi hrozivého. Při ohledávání horizontu si toho všimne - zbloudilá vlna - monstrózní masa vody vysoká přes 30 metrů se valí jako obrovská zeď děsivou rychlostí směrem na parník.

V poslední chvíli se pokusí nasměrovat parník pryč z nejsilnější části vlny aby se vyhnul největšímu nárazu ale je už bohužel pozdě.. Vlna naráží s mohutnou silou, loď se krátce zakymácí a v mžiku se obrací vzhůru nohama. Pasažéři společně s obsluhujícím personálem lodi jsou vrženi proti zdem, rozbité trosky a zničené vybavení se začíná pohupovat na mořské vodě, která se dostává dovnitř skrze rozbitá okna. Následně kolabují další zařízení, rozbíjí se plynové vedení a vypuká požár, selhává osvětlení, loď je uvržena do temnoty a narůstajícího chaosu. I přes nepříznivé důsledky katastrofy se stovka přeživších tiše choulí v prostorách velkého tanečního sálu, pod zklidňující se vodní hladinou. Kapitán udává všem pokyny, aby zůstali na místě a vyčkali na záchranu.

Jeden z mužů, profesionální hráč Dylan Johns (JOSH LUCAS), se raději spoléhá na vlastní schopnosti. Ignoruje proto kapitánovy rozkazy a připravuje se najít vlastní cestu z velkého sálu do bezpečí, ale je zachycen osmiletým Conorem (JIMMY BENNETT), který ho žádá o pomoc pro něj a jeho matkou Maggie (JACINDA BARRETT). Rychle je následuje Robert Ramsey (KURT RUSSELL), který úzkostlivé pátrá po své dceři Jennifer (EMMY ROSSUM) a jejím snoubenci Christianovi (MIKE VOGEL). Ještě před hodinou mladý pár hledal odvahu mu sdělit, že jsou již oddáni a nyní musí čelit mnohem vážnější výzvě. Dylan vede ostražitě malou skupinu přeživších vnitřkem zničené lodi.

Mezi ty, kteří se rozhodli se raději k této skupině přidat než tam dole čekat, patří plachá černá pasažérka (MIA MAESTRO), muž se sebevražednými sklony (RICHARD DREYFUSS), který nachází novou vůli k životu a mladý číšník se znalostí plánů lodi (FREDDY RODRIGUEZ). Odhodlaní bojovat za jejich cestu na povrch za záchranou, musí podstoupit trnitou cestu trupem rozpadající se a potápějící se lodi. Během cesty nahoru vznikají mezi nimi velmi silná pouta ale všudypřítomná smrt je stejně tak rychle dovede uvolnit. Jejich osudy jsou již zpečetěny.