Obsluhoval jsem anglického krále
Typ:
film
Žánr:
komedie, romantický, válečný
Délka:
120 min
Motto:
Dlouho očekávaný film Jiřího Menzela podle slavného románu Bohumila Hrabala.
Země:
Česká Republika/Německo/Maďarsko/Slovensko, 2006
Kniha Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále patří k vrcholům jeho tvorby. V životních osudech malého českého číšníka se tu zrcadlí naděje, konflikty, dramata a prohry, kterými prošly české dějiny v minulém století. Na motivy tohoto...

Popis

Kniha Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále patří k vrcholům jeho tvorby. V životních osudech malého českého číšníka se tu zrcadlí naděje, konflikty, dramata a prohry, kterými prošly české dějiny v minulém století. Na motivy tohoto díla Jiří Menzel napsal scénář a zrežíroval film o muži, který na konci svého života hledá obrazy času, který prožil. O muži, jenž toužil naplnit za každých okolností svůj život bohatstvím a krásou, a jehož „štěstí bylo vždycky v tom, že ho potkalo nějaké neštěstí“.

Kdesi v zapadlém koutě blízko hranic přebývá v opuštěné hájovně muž bohaté minulosti, který tu pracuje jako cestář. Tak se před námi ve vzpomínkách odvíjí příběh pikolíka, který zažil podivuhodný rozmach a sebevědomí české společnosti, okouzlení bohatstvím i karnevalem života v třicátých letech minulého století, stejně jako pád svého charakteru v období okupace za druhé světové války i pokoření v době nástupu komunismu. Jeho rozpomínání na svět žen a na svět bohatství a senzací, na svět zmatení a ponížení je plné fantazie a neuvěřitelných situací – aby na konec, po tom co vše viděl, slyšel a poznal, našel jistotu ve svém srdci a samotě. Hrabalovo dílo a filmový přepis režiséra Jiřího Menzela je velkou metaforou o českém osudu dvacátého století.

Jiří Menzel, získal za přepis Hrabalových Ostře sledovaných vlaků Oskara, stejně dobře známé jsou však i jeho další adaptace Hrabalova díla - Perličky na dně, Skřivánci na niti (v Berlíně získal Zlatého Medvěda) Postřižiny, Slavnosti sněžek. Nominován na Oskara byl i za svůj film Vesničko má středisková.

Ztvárnění hlavní role se ujali Oldřich Kaiser (Setkání v červenci, Amerika, Tmavomodrý svět, Žralok v hlavě...) a jeden z nejvíce ceněných mladých bulharských herců Ivan Barnev (Kalabush, A Leaf in the Wind, Lady Z...) a v postavě Lízy se představí hvězda německého filmu Julia Jentsch (Občanská výchova, Pád třetí říše, Sophie School - získala Stříbrného medvěda, Evropskou filmovou cenu pro nejlepší herečku...).