O patro níž
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
93 min
Země:
Francie/Německo/Švédsko/Rumunsko, 2015
Poté, co se Pătrascu stane jediným nešťastným svědkem domácí hádky, která skončí vraždou, dostane se do sporu se dvěma svými blízkými sousedy: jedním z nich je podivný vrah. Tím druhým je jeho svědomí. Pătrascu, a to je celé. Je mu asi něco přes...

Popis

Poté, co se Pătrascu stane jediným nešťastným svědkem domácí hádky, která skončí vraždou, dostane se do sporu se dvěma svými blízkými sousedy: jedním z nich je podivný vrah. Tím druhým je jeho svědomí. Pătrascu, a to je celé. Je mu asi něco přes padesát.
Po celou první půli filmu nevíme, jak se jmenuje křestním jménem, protože i jeho žena Olga mu říká jen Pătrascu a jeho syn Matei mu říká „tati“.

Pod tímto jménem ho také znají jeho zákazníci:
Potřebujete si zaregistrovat auto?
Ztratil jste papíry? Zavolejte Pătrascovi.
On všechno zařídí.

V pátek ráno, když jde po schodech domů, slyší za dveřmi jednoho bytu ve druhém patře divokou hádku mezi mužem a ženou. Pak najednou hluk utichne a ven vyjde Vali, jeho soused z druhého podlaží. Pătrascu mu automaticky kývne na pozdrav a beze slova vyjde ke svému bytu.
Převlékne se, srovná si šanon s papíry, který bude ten den potřebovat, dá vodu a žrádlo do psí misky a jde pryč. Když se vrátí z práce, překvapí ho, že se to před vchodem do domu hemží sousedy a policisty. Laura, mladá žena z druhého patra, byla nalezena mrtvá. Byla zabita ranou do hlavy.