Řada zajímavých okolností doprovází uvedení filmu Nouzový východ. Poprvé od Titaniku, jednoho z nejúspěšnějších snímků všech dob, se spolu před kamerou sešli jeho protagonisté Leonardo DiCaprio a Kate Winslet. Vůbec poprvé se britská herečka...

Popis

Řada zajímavých okolností doprovází uvedení filmu Nouzový východ. Poprvé od Titaniku, jednoho z nejúspěšnějších snímků všech dob, se spolu před kamerou sešli jeho protagonisté Leonardo DiCaprio a Kate Winslet. Vůbec poprvé se britská herečka podvolovala režijním pokynům svého manžela, oscarového Sama Mendese. Mnohem důležitější než tyto bulvární zkratky je ale očekávání Nouzového východu jako jedné z klíčových události letošní filmové sezóny.

Drama Nouzový východ se velmi podobá Mendesově oscarové Americké kráse. I tady vidíme, jak nefunkční je ta nejobecnější představa o naplnění Amerického snu, tedy poklidný rodinný život v domku na předměstí. Nicméně trpká zkušenost, kterou prožili Frank a April Wheelerovi, příběhu Americké krásy o pár desítek let předchází. Mladí manželé Frank a Abby sice také žijí nevzrušivým životem americké střední třídy jako jejich sousedé, ale sami cítí, že do tohoto prostředí nepatří. April neláká kariéra ochránkyně domácího krbu a vychovatelky vlastních dětí. Chtěla by se stát herečkou, proto se snaží Franka přemluvit k přestěhování do Paříže, neboť ve městě políbeném múzami pro sebe tuší uplatnění. Ani Frankovi se monotónní kariéra kancelářské krysy nezamlouvá, jenže místo snění o Paříži se oddává alkoholu a vnadné kolegyni. Jak se hroutí jejich společné plány a touhy, upadá i jejich vztah, jenž dospěje až do bodu mrazu. Jedinou cestu zpátky na vrchol představuje radikální řešení, ovšem k tomu by potřebovali najít sílu oba. Bez splnění téhle základní podmínky skončí jejich snažení záhubou.

Nouzový východ, v originále Revolutionary Road, je adaptací stejnojmenného slavného románu amerického prozaika Richarda Yatese, který časopis Time zařadil mezi stovku nejlepších anglických knížek dvacátého století. „Lidská tragédie spočívá v tom, že ať se jakkoliv snažíme, nakonec zůstáváme vždycky sami,“ shrnul základní téma svého příběhu autor předlohy.

Nápad na filmovou podobu knihy vznikl záhy po jejím vydání v roce 1962, ale nakonec to trvalo přes 45 let. „To čekání určitě stálo zato. Výjimečný příběh potřebuje výjimečné tvůrce a představitele – a ty, myslím, máme,“ říká jeden z producentů Scott Rudin.