"Řekněte mi, co se vám na sobě nelíbí." Plastická chirurgie s.r.o. šla ve svém ději mnohokrát dokonce tak daleko, že i přes ohromně vysokou sledovanost inzerenti odmítali prodávat své reklamy do jeho bloků. Tzv. Televizní rada rodičů (Parents...

Popis

"Řekněte mi, co se vám na sobě nelíbí."

Plastická chirurgie s.r.o. šla ve svém ději mnohokrát dokonce tak daleko, že i přes ohromně vysokou sledovanost inzerenti odmítali prodávat své reklamy do jeho bloků. Tzv. Televizní rada rodičů (Parents Television Council) si na něj neustále stěžuje a velcí inzerenti nemohou dovolit, aby se stali jejich cílem i oni. Vysoké kvality seriálu si všimli akademici udělující Zlaté globy (nejlepší dramatický seriál), seriál byl mnohokrát nominován za nejlepší drama i herce na Emmy. A kdo viděl poslední díl třetí série, nemá už žádných pochyb - Nip/Tuck, jak se jmenuje v originále, je to nejlepší, co v současnosti běhá na televizních obrazovkách.

Poprvé se na americké kabelové stanici FX objevila Plastická chirurgie s.r.o. 22. července 2002. A už první díl ukázal, že se jeho tvůrce Ryan Murphy nebojí vůbec ničeho. Nechal v něm totiž hlavními hrdiny zabít člověka, kterého pak vhodili do jezírka s krokodýly, aby se zbavili těla. Ovšem nejen to - na televizi velmi otevřené sexuální scény, téměř nechutné detaily plastických operací, pokřivené charaktery, které se v průběhu tří sezon ještě mnohonásobně pokřivily. Bylo velké štěstí, že se Murphymu podařilo prosadit svůj seriál na kabelové televizní stanici, kde téměř neexistuje cenzura jako u celoplošných stanic - minimálně je tam cenzura mnohem posunutější.

Seriál vypráví o dvou plastických chirurzích Christianu Troyovi (Julian McMahon) a Seanu McNamarovi (Dylan Wash), kteří jako společníci provozují už několik let praxi v Miami. Christian je sukničkář, který pro peníze udělá úplně cokoliv (třeba se i vyspí se ženou, pokud pak podstoupí další operace za velké peníze). Sean je rodinný typ, která má v lecčems zábrany. Ovšem okolnosti kolem něj ho nutí k věcem, které by normální člověk pravděpodobně neudělal a tím utrpí i jeho dokonalý rodinný život (který se časem ukáže méně a méně dokonalý). Jeho ženou je Julia (Joely Richardson), která kvůli tomu, že s ním čekala syna Matta (John Hansley) nechala studia na medicíně a stala se ženou v domácnosti - což mu nikdy tak úplně neodpustila. Takže kromě toho, že většina epizod vypráví o eskapádách s operacemi, je hlavně o vztazích. O vztazích mezi Christianem a Seanem, o Seanově rodině. Dalo by se dokonce říct, že je Plastická chirurgie s.r.o. velmi úchylná soap opera.

Nikdy nemůžete nic čekat. Zvraty ve vztazích jsou tak šílené, a přesto v kontextu velmi přirozené a uvěřitelné. Většina epizod začíná otázkou: "Co se vám na sobě nelíbí?" V každém díle se setkáváme s člověkem, který chce projít plastickou operací a něco na sobě změnit. Častokrát jde o velmi bizarní případy (jeden případ za všechny - chlapík si chce nechat odstranit vlastní nohu, protože ji nenávidí a nechce s ní žít), které jsou častokrát vyřešeny naprosto nečekaně (pozve Christiana k sobě domů, vyhrožuje mu pistolí, aby mu nohu amputoval a nakonec se do ní střelí... načež mu nohu musí Christian stejně uříznout). Tvůrce seriálu Ryan Murphy chtěl se svým dílem promluvit k americkému publiku o jeho obsesi plastickou chirurgií (dle statistik ji v roce 2002 navštívilo v USA 6.6 milionů lidí). Chtěl v něm klást důraz na fakt, že si většina Američanů myslí, že když si vylepší svůj zevnějšek, budou mít i lepší životy. "Když vám ale v tomhle seriálu sundají obvazy, váš život bude ještě horší než doposud," říká sám.

Seriál vypráví o lidech, kteří chtějí být dokonalí. Nebojím se říct, že přesně tak vypadá celá série. Dokonale. Herci, kteří si vysloužili řadu ocenění a nominací, jsou naprosto úžasní. Zejména Dylan Wash, který se zpočátku prezentuje jako starostlivý otec dvou dětí, ovšem postupem času se neuvěřitelně mění, zmlátí svého syna, opijí se, souloží s umělou pannou. Některé jeho konfrontační scény s (bývalou) ženou Julií jsou díky oběma hercům tak silné, že to až diváka zvedá ze židle. I malé role jsou obsazeny skvěle. Matt, Seanův syn, kterého hraje John Hansley, si projde během tří dosud odvysílaných sezon takovými událostmi, že jeho psychický stav ve třetí řadě je více než pochopitelný. Hansley svou postavu očividně miluje a dává do ní všechno - a je to poznat. Z tohoto mladého herce stoprocentně něco bude. Sem tam se v seriálu objeví v epizodních rolích známé celebrity - například velmi důležitou roli má Famke Janssen z X-Menů nebo Alec Baldwin.

Režie jednotlivých dílů je vůbec samotnou kapitolou. Skvělé prostřihy mezi scénami (například hned v prvním díle kontrast Seana, jak mechanicky souloží se svou ženou a vášnivý sex Christiana s bývalou pornoherečkou Kimber), použití hudby (zejména, pokud dobře rozumíte anglicky), intenzivní akční scény. Stačí se podívat na pilotní díl - během celých 50 minut táhne diváka neustále kupředu, nedává mu ani vydechnout, a když nakonec vybalí pointu, nemůžete se dočkat dalšího dílu. A pokud je pilotní díl úchvatná emoční a akční jízda, dvouhodinové finále třetí řady je něco naprosto neuvěřitelného. V průběhu druhé řady se totiž v seriálu začíná objevovat sériový řezník zvaný Carver a ve finále třetí série dochází k jeho šílenému odhalení.

Scenáristé se vůbec ničeho nebojí. Neexistuje jediný seriál, ve kterém by měly naprosto všechny hlavní "kladné" postavy na svědomí život někoho jiného... a když už nikoho nezabijí, alespoň někoho zmlátí tak, že má trvalé následky. Když je Sean zpočátku prezentován jako ten kladnější z dvojice chirurgů, ve třetí sérii tomu může být zcela naopak. Navíc - i když se jedná o vztahové drama, život žádné z postav není jistotou. Prostě nikdy nevíte, co se může stát. Až se někdy zdá, jako by si scénáristé s divákem úplně schválně hráli a při psaní scénáře si říkali - tohle nikde nebude čekat, to tam dáme. Nelze jim to ale vůbec mít za zlé - všechno to totiž působí v seriálu naprosto přirozeně a vychází to z uvěřitelných situací.