Filmový přepis známého románu českého spisovatele laureáta státní ceny, T. Svatopluka „Bez šéfa" navazuje prostředím a některými postavami na jeho dřívější román „Botostroj". Odehrává se v bývalém Baťově obuvnickém koncernu. Ovšem, od časů „šéfa"...

Popis

Filmový přepis známého románu českého spisovatele laureáta státní ceny, T. Svatopluka „Bez šéfa" navazuje prostředím a některými postavami na jeho dřívější román „Botostroj". Odehrává se v bývalém Baťově obuvnickém koncernu. Ovšem, od časů „šéfa" se situace podstatně změnila. Vládu nad závodem vzal do rukou lid. Socialistické budování však není idyla, nýbrž těžký boj. Film nám ukazuje dva světy, které se v tomto boji srážejí.

Svět starý, kapitalistický, je představován zejména bývalým ředitelem závodu Šorfou, správcem letiště Korvasem, bezpáteřným služebníkem kapitalistů Andrlem, jeho ženou Sylvií a jinými. Proti nim stojí svět mladý, svět čestných pracujících lidí, svět předsedy revolučního národního výboru Nikodýma, dobráckého a nebojácného mistra Pazdery, jeho syna Jendy a jeho dívky Stázky, bývalého partyzána Trlici a jiných. Mezi třecí plochy těchto dvou světů se dostává dělnický ředitel Lang. Není však dostatečně pevný a odolný.

Stane se nevěrným vlastní ženě, nevěrným komunistické straně, která jej na jeho důležité místo postavila, nevěrným lidu. Langův pád je jeho osobní tragedií, která však nemůže zastavit cestu pokrokového světa k socialismu.