Nestoudník
Typ:
film
Žánr:
komedie, drama
Délka:
92 min
Země:
Anglie/Francie, 2003
Majiteli hračkářství Harrymu Sankeymu v životě nic nechybí. Má práci, která jej baví, jeho žena Nancy mu denně posílá poštou milostné dopisy, s nikým nemá vážné spory. Vše se změní poté, když Nancy tragicky zemře a Harry musí sám vychovávat...

Popis

Majiteli hračkářství Harrymu Sankeymu v životě nic nechybí. Má práci, která jej baví, jeho žena Nancy mu denně posílá poštou milostné dopisy, s nikým nemá vážné spory. Vše se změní poté, když Nancy tragicky zemře a Harry musí sám vychovávat dospívajícího syna Sama. Ten se od něj ve smutku odvrací a snaží se vyrovnat se ztrátou matky po svém. Harry je nešťastný a osamělý. Myslí si, že posledním přáním jeho ženy bylo, aby se zúčastnil televizní soutěže. I když prostředí studia s objektivy kamer a křičícím publikem se nezdá být vhodným místem pro bolavou duši, Harry se rozhodne soutěžit. Potkává zde ženu, jménem Nancy, která chce vyhrávat za každou cenu a nestydí se k tomu použít všechny triky. Jak se však ukáže, její povaha není tak arogantní, jak se zprvu zdá. Podaří se Harrymu nalézt cestu k synovi i k novému životnímu štěstí?

Herec David Thewlis, jenž je autorem scénáře i režisérem snímku, vypráví o křehkém vztahu mezi otcem a synem s humorem a porozuměním. Svoji postavu Harryho obdařil empatií a inteligencí, kterou si získává diváka na svoji stranu. Sympatické výkony podávají i ostatní herci včetně Seana Warda v roli Sama. Zajímavá výtvarná stránka filmu, v níž melancholické tóny kontrastují s výraznou barevností televizní soutěže, je v souznění s tragikomičností příběhu.