Můj bratr Bruce Lee
Typ:
film
Žánr:
drama, životopisný
Délka:
129 min
Země:
Hong Kong/Čína, 2010
Lee Hoi-chuen je hercem v kantonské opeře. V roce 1940 se koná turné. Je zrovna v San Franciscu. I se svou ženou. V zákulisí za ním přiběhne muž, že jeho žena rodí. Narodil se jim chlapeček. Dají mu jméno Bruce. Bruce Lee.V roce 1941 Lee...

Popis

Lee Hoi-chuen je hercem v kantonské opeře. V roce 1940 se koná turné. Je zrovna v San Franciscu. I se svou ženou. V zákulisí za ním přiběhne muž, že jeho žena rodí. Narodil se jim chlapeček. Dají mu jméno Bruce. Bruce Lee.

V roce 1941 Lee Hoi-chuen natáčí film Golden Gate Girl, ve kterém se objeví i malý Bruce. Po natáčení se vrací všichni zpět do Hong Kongu. I přesto, že tam teď není moc bezpečno.

Celá Chuenova rodina je nadšená, že jsou doma. Rodina se rozhodne, že Brucovi budou říkat Sai-fong.

Na Vánoce 1941 přišlo bombardování Hong Kongu. Chuenovo představení je zrušeno. Snaží se rychle dostat domu. Někdo klepe na dveře. Jsou to vojáci. Generál chce poznat Chuena a jeho rodinu. Chce, aby Chuen nabádal ostatní k rozšíření armády. Chuen se začne vymlouvat. Vloží se do toho Chuenova sestra. Voják je na ni hrubý. Ona mu adresuje nadávku a on ji shodí na zem. Chuen ji vyzve, ať se omluví, pokud nechce zemřít. Začne se omlouvat, pak plakat. Vše pozoruje malý Bruce. Po téměř čtyř letech Japonsko kapitulovalo a Hong Kong byl osvobozen. Vše bylo idylické. Ženy hrály u stolu hry. Děti zase na verandě. Chuen si četl na lehátku vedle dětí. Vtom začne těhotná Grace rodit. Brucovi se narodí bratr Robert. Je to jeho čtvrtý sourozenec.

Bruce hraje se svými kamarády na ulici kuličky. Vyhrává. Dva z nich se naštvou, vezmou mu kuličky a utíkají. Bruce je dohoní a dá jim co proto. Pak se svým kamarádem Tyčkou potají lezou do domu. Jeho otec ho chytí. Bruce se přizná, že byli za školou, prali se a lezli po okapu. Chuen ho chce zbít rákoskou. Grace se tomu snaží zabránit. Ale nepodaří se. Bruce dostane rákoskou. Sestry se rozpláčou. Jeho bratr Peter dostane taky výprask. Pak se musí všichni dvěstěkrát poklonit svým předkům. Vtom přijde herec Fung. Chce Bruce obsadit do hlavní role jednoho filmu. Bruce to zaslechne. Samozřejmě se mu ta představa líbí. V roce 1950 natáčí svůj první velký film The Kid. Má přezdívku Malý drak. Celá jeho rodina byla jeho velkými fanoušky. Natočil spoustu dalších filmů. Stala se z něj opravdová hvězda. Bruce se tajně plíží pozdě večer do domu s kamarádem Tyčkou. Ve vstupní hale narazí na sestry. Byly na rande. Tatínek má vystoupení, takže není čeho se obávat. Vtom se rozsvítí. V chodbě stojí jejich matka s rákoskou v ruce. Všichni se začnou omlouvat a klanět svým předkům Matka upustí rákosku na zem a začne plakat. Nedokáže své děti bez manžela zvládnout. Ráno celá rodina sedí u snídaně. Do domu vejdou vojáci s povolením k domovní prohlídce. Najdou opium. Vojáci jsou ochotni na celou záležitost zapomenout. Grace jim dá všechny peníze, co mají, aby zapomněli. Když přijde Chuen domů, zabalí dýmku do ručníku a zlomí ji.

Bruce je v ateliérech a dívá se na natáčení filmu. Usne. Všude se zhasne. Když se probudí, uvidí krásnou dívku. Jde za ní ven. Je jako oblouzněný. Další den ji opět pozoruje. Zahlédne ji zacházet do domu. Najednou se otočí a ona tam stojí. Je to dcera jednoho herce. Bruce má od ní pozdravovat rodiče. Bruce je šťastný, že s ní promluvil. Chuen trénuje na kopci v lesích Tai-chi. Přijde k němu jeho kamarád. Shodnou se, že Sai-fong a kamarádova dcera Margaret by se k sobě náramně hodili. Kluci jsou do restaurace na limonádu. Dostanou se do konfliktu s trojnásobným přeborníkem v boxu Charliem Owenem. Uhodí Bruce, protože Brucovu pozornost upoutala ta krásná dívka. Přišla k nim, spíš ke Kongovi. Je to jeho holka. Později se Bruce rozhodne, že se zúčastní zápasu v boxu. Koná se za půl roku. Najde si tedy trenéra. Brucovi je nabídnuta hlavní role ve filmu Sirotek. S nadšením tuto nabídku přijme. Pak za ním přijde Kongova přítelkyně. Chce, aby byl jejím partnerem v taneční soutěži.