Mezi dvěma ohni
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
92 min
Země:
Anglie/Francie/Belgie, 1995
Život na moři není procházkou růžovou zahradou, od každého si vybere svou daň. Nikos, nemluvný, samotářský, osudem otřískaný námořník o tom ví své. I jeho semlela ta stále stejná ubíjející macha námořnického života, života bez minulosti, bez...

Popis

Život na moři není procházkou růžovou zahradou, od každého si vybere svou daň. Nikos, nemluvný, samotářský, osudem otřískaný námořník o tom ví své. I jeho semlela ta stále stejná ubíjející macha námořnického života, života bez minulosti, bez budoucnosti. Už dávno jej drží nad vodou jen pravidelná každodenní dávka opia. A možná ještě knížky, které nikdy nepřestal mít rád. Ty mu snad pomůžou i přežít těch pár dní v hongkongském přístavu, ve kterém teď čekají na to, až - a jestli vůbec - je zkrachovalá lodní společnost, které tahle kocábka patří, vyplatí. Nikos nemá nejmenší chuť hledat rozptýlení v přístavu, a už vůbec se nechce bavit s tou malou Číňankou, která jim chodí na loď uklízet. Jenomže v té desetileté holčičce je něco, čemu se nelze ubránit. Upřímnost, čistota, prostota. A v Nikosovi přece jen ještě neodumřel všechen lidský cit... Citlivě, střídmě natočený komorní příběh zvláštního, krátkého přátelství dvou osamělých bytostí, přátelství, které je oba svým způsobem obohatí, stojí a padá se skvělými výkony obou protagonistů.

Kvality původem irského herce Stephena Reae dávno prověřil čas, mimořádně působivý je ale i výkon jedenáctileté Ling Chuové, dcery čínsko-vietnamských přistěhovalců, pro kterou byl tento film první - a zatím jedinou - zkušeností před kamerou. Na MFF v Cannes získal film v roce 1995 Cenu Ekumenické poroty, o rok později byl oceněn i na MFF v Bruselu.