Matky
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
123 min
Země:
Makedonie, 2010
Holčička se rozhodne jít na policii a nahlásit, že její kamarádku obtěžoval exhibicionista; filmový štáb se vydává pátrat po starých tradicích a nachází babičku, která žije sama v opuštěné vesnici; na malém městě jsou dvě starší uklízečky...

Popis

Holčička se rozhodne jít na policii a nahlásit, že její kamarádku obtěžoval exhibicionista; filmový štáb se vydává pátrat po starých tradicích a nachází babičku, která žije sama v opuštěné vesnici; na malém městě jsou dvě starší uklízečky nalezeny znásilněny a zardoušeny. Film Matky se skládá ze tří příběhů, které se odehrávají na třech různých místech Makedonie. Předkládá tak divákovi provokativní obraz této rozhárané země a z žánru hraného filmu přechází do dokumentu.

Stejně jako už ve svém debutu Before the Rain (1994), za nějž získal celou řadu významných ocenění, vypráví režisér Milčo Mančevski tři různé příběhy, přičemž společným tématem jsou v tomto případě, jak už název filmu napovídá, matky. Mančevski pak opět šikovně pracuje s tenkou hranicí mezi pravdou a lží, realitou a fikcí. Pravda je dokonalá lež.