Marie Krøyer
Typ:
film
Žánr:
drama, životopisný
Délka:
100 min
Motto:
Příběh Marie Krøyer, považované ve své době za nejkrásnější ženu Dánska.
Země:
Dánsko, 2012
Mezinárodně uznávaný filmový režisér Bille August se svým posledním snímkem Marie Krøyer vrací po 25 letech opět do rodného Dánska a divákům přináší intimní příběh ženy ze začátku 20. století, inspirovaný skutečnými událostmi. Bille August se...

Popis

Mezinárodně uznávaný filmový režisér Bille August se svým posledním snímkem Marie Krøyer vrací po 25 letech opět do rodného Dánska a divákům přináší intimní příběh ženy ze začátku 20. století, inspirovaný skutečnými událostmi.

Bille August se dostal do mezinárodního povědomí filmem Pelle Dobyvatel (1987), který získal na MFF Cannes Zlatou palmu, a v roce 1989 mu Americká filmová akademie udělila Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Po obdržení dalších prestižních filmových cen za film S nejlepšími úmysly (1992) – scénář napsal Ingmar Bergman – odešel do zahraničí a režíroval několik mezinárodních koprodukčních projektů (Dům duchů, Stopy ve sněhu, Bídníci ad.). Za svou celoživotní práci filmového režiséra byl odměněn rytířským řádem Dánského a Švédského království.

Augustův nejnovější film vypráví příběh umělkyně Marie Krøyer, manželky mentálně postiženého dánského malíře P.S. Krøyera, která se zmítá mezi sociálními rolemi oddané manželky, starostlivé matky a kreativní umělkyně. Na dovolené ve Švédsku však pozná hudebního skladatele Huga Alfvéna, do kterého se vášnivě zamiluje.

Film byl nominován na cenu Zlatý Hugo na MFF v Chicagu.