Malý Pán
Typ:
film
Žánr:
pohádka
Délka:
84 min
Motto:
Kdo ví, co na konci své velké cesty najde(te)?
Země:
Česká Republika, 2015
Česko-slovenská loutková pohádka Malý Pán režiséra Radka Berana a scénáristy Lumíra Tučka vznikla na motivy úspěšné knihy "Velká cesta Malého pána" Lenky Uhlířové a Jiřího Stacha. Strhující příběh vezme malé diváky na pozoruhodné...

Popis

Česko-slovenská loutková pohádka Malý Pán režiséra Radka Berana a scénáristy Lumíra Tučka vznikla na motivy úspěšné knihy "Velká cesta Malého pána" Lenky Uhlířové a Jiřího Stacha. Strhující příběh vezme malé diváky na pozoruhodné dobrodružství, ve kterém Malý Pán hledá, co mu schází. Příběh ho seznámí s Prázdnou hlavou, zavede ho do Plujícího města, anebo do nebezpečného Lesa stínů. Najde nakonec Malý Pán to, co mu schází? A co to vlastně je? V hlavních rolích uslyšíme přední domácí herce: Sašu Rašilova (Malý Pán), Valérii Zawadskou (Prázdná hlava), Tatianu Vilhelmovou (Muří noha), Pavla Lišku (Drzí zmetek) a další. Hudbu obstaral Milan Cais ze skupiny Tata Bojs.

První klapka padla v jihočeských lesích kolem Písku, kde se filmaři kolem Radka Berana, známého ze souboru Buchty a loutky, na tři měsíce usídlili. Film vznikl klasickou filmařskou technikou v reálném prostředí i ateliérech. Je výjimečný výtvarnou stránkou, kterou tvoří mladý výtvarník František Antonín Skála, syn slavného sochaře Františka Skály. Loutky rozhýbal známý soubor Buchty a loutky.

„Protože Buchty a loutky mezi divadelníky proslavil tzv. filmový jazyk, který začaly používat v divadle, je načase začít ve filmu používat loutkový jazyk. Ačkoli jde o technicky a technologicky nejnáročnější projekt, jaký jsme dosud dělali, chceme zároveň přiznat, že se před kamerou budou pohybovat skutečné loutky se skutečnými drátky v hlavě a nitkami na rukou a nohou,“ říká režisér snímku Radek Beran.

„Láká mě idea připomenout v dnešní době lidem – ale hlavně dětem – kouzelný svět loutek skrze film. Představit jedinečnou československou loutkovou školu, a to nejen doma, ale i v zahraničí, kde je naše loutka známá svou kvalitou a nápaditostí,“ dodává producent filmu Jakub Červenka.

Předloha filmu kniha s názvem Velká cesta Malého pána je jednou z nejzajímavějších nových pohádek. Dokládá to například ocenění Nejkrásnější kniha LIBRI OLOMOUC 2008, Cena ředitele Výstaviště Flora Olomouc, White Raven Internationale Jugendbibliothek Mnichov 2010 nebo nominace na cenu Magnesia Litera 2009 v kategorii Objev roku.

„Příběh Malého pána je postaven na jednom z nejdůležitějších principů našich životů a tím je potřeba nebýt sám, mít se o koho opřít, když nám je smutno nebo když se chceme podělit o radost. Tento hodnotový faktor přátelství se v dnešní době vytrácí a pohádka o Malém Pánovi dětem ukáže, že v životě jsou důležitější věci než majetek a peníze,“ uzavírá producent Jakub Červenka.

Premiéra v České republice je 14.5.2015. Novinky z natáčení, informace o tvůrcích a další detaily o filmu najdete na www.malypan.cz

Prázdná hlava