Ledová archa
Typ:
film
Žánr:
thriller, akční, drama, sci-fi
Délka:
126 min
Země:
USA/Česká Republika/Francie/Jižní Korea, 2013
Zemí, kterou zachvátila druhá doba ledová, už sedmnáct let projíždí vlak, v němž se tísní několik tisíc přeživších. Na chvostu nikdy nestavícího „sněhoborce" pomalu dochází trpělivost utlačované lůze, které ve svobodném pohybu kupředu a...

Popis

Zemí, kterou zachvátila druhá doba ledová, už sedmnáct let projíždí vlak, v němž se tísní několik tisíc přeživších. Na chvostu nikdy nestavícího „sněhoborce" pomalu dochází trpělivost utlačované lůze, které ve svobodném pohybu kupředu a konfrontaci s tajemným stvořitelem expresu Wilfordem brání po zuby ozbrojená malá armáda. Dystopický spektákl natočil jako svůj první anglicky mluvený film korejský mistr artových žánrovek Bong Joon-ho podle francouzského komiksu z roku 1982. Na zrození kasovního trháku s filozofickým podtextem, který byl natočen v barrandovských studiích, se coby autor výpravy velkou měrou podílel český výtvarník a scénograf s mezinárodním renomé Ondřej Nekvasil.

Rozličné, leč stoprocentně přesvědčivé a podmanivé herecké obsazení z různých částí vlaku tvoří Chris Evans (Captain America), John Hurt (Sloní muž), Octavia Spencer (Fruitvale), Song Kang-ho (Mutant), Tilda Swinton (Orlando) či Ed Harris (Pollock).