Kouzelná chůva Nanny McPhee
Typ:
film
Žánr:
komedie, rodinný, fantasy
Délka:
97 min
Motto:
Dejte si na ni bacha! :o)
Země:
USA/Anglie/Francie, 2005
Když děti začnou přerůstat rodičům přes hlavu, měli by si na ně pořídit chůvu. Jenže když nezvladatelné ratolesti zlikvidují sedmnáct pečovatelek v řadě, existuje jediné řešení. Dáma jménem Nanny McPhee, která k výchově neváhá používat kouzla....

Popis

Když děti začnou přerůstat rodičům přes hlavu, měli by si na ně pořídit chůvu. Jenže když nezvladatelné ratolesti zlikvidují sedmnáct pečovatelek v řadě, existuje jediné řešení. Dáma jménem Nanny McPhee, která k výchově neváhá používat kouzla. Scénář k rozverné pohádkové komedii Kouzelná chůva Nanny McPhee napsala jedna z nejlepších britských hereček současnosti Emma Thompson (držitelka Oscara za scénář k filmu Rozum a cit) a zároveň v ní vytvořila titulní roli. Sedm rozpustilých Brownovic dětí, které s důmyslnou rafinovaností vyhnaly z domu sedmnáct chův, zdaleka není jedinou starostí ovdovělého pana Browna (Colin Firth). Krachujícího majitele pohřebního ústavu drží nad vodou jenom štědré příspěvky jeho panovačné tety Adelaide (Angela Lansbury), která je ovšem rozhodnutá svůj finanční kohoutek zavřít, pokud se pan Brown do měsíce znovu neožení.

Zoufalí muži dělají zoufalé věci, a tak když jeho zlatíčka zvlášť brutálním způsobem zlikvidují sedmnáctou chůvu, najme si pečovatelku nejtěžšího kalibru - Nanny McPhee. Dáma, která vzhledem připomíná mladší sestru Erbenovy Polednice si začne okamžitě sjednávat pořádek, když špinavé triky dětí, které doposud skvěle fungovaly, s pomocí čar a kouzel obrací proti nim. Ještě kdyby tak dokázala pomoci panu Brownovi zvládnout nápor vdavekchtivých semetrik a vybrat si tu pravou, která by ho milovala a přitom zvládla náročnou prověrku jeho dětí.

"Emma je výjimečná scenáristka," říká producentka filmu Lindsay Doran. "Má smysl pro rytmus vyprávění i komickou gradaci. Když jsem si četla její scénář, měla jsem pocit, že v něm není jediné slovo navíc." Dokonalý scénář ale úspěch filmu nezaručí, proto byla minimálně stejně důležitá role Thompsonové coby herečky, která se nebála zásadním způsobem zošklivět jako démonická chůva Nanny McPhee. Filmu se navíc s radostí upsali i další příslušníci britské herecké elity - Colin Firth) (Deník Bridget Jonesové, Láska nebeská), Imelda Staunton (nominovaná na Oscara za film Vera Drake), Kelly Macdonald (Trainspotting, Gosford Park) nebo Angela Lansbury ( Jessica Fletcherová ze seriálu To je vražda, napsala).