Klíč
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, mystery, horor
Délka:
104 min
Motto:
Některé dveře by měly zůstat zamčené
Rok:
2005
Scenárista hororu Kruh Ehren Kruger připravil další temnou lahůdku, která diváky strhne děsivým a strhujícím příběhem. Hrůzu tentokrát nebude vzbuzovat videokazeta s tajuplným obsahem ale zdánlivě docela obyčejný klíč. Ten vyfasuje mladá...

Popis

Scenárista hororu Kruh Ehren Kruger připravil další temnou lahůdku, která diváky strhne děsivým a strhujícím příběhem. Hrůzu tentokrát nebude vzbuzovat videokazeta s tajuplným obsahem ale zdánlivě docela obyčejný klíč.
Ten vyfasuje mladá ošetřovatelka Caroline (Kate Hudsonová) od svých nových pacientů, postaršího manželského páru (Gena Rowlandsová a John Hurt), který žije ve starobylé a poněkud zpustlé usedlosti v zapadlém koutu Louisiany, na jihu Spojených států. Prazvláštní zvyky obou staříků, husí kůži nahánějící atmosféra starého domu a celého okolí, to vše podněcuje Carolininu fantazii a zvědavost. Univerzální klíč, kterým může otevřít všechny dveře v domě, jí umožní vydat se na průzkum budovy. Na půdě objeví tajnou místnost skrývající děsivé tajemství, které možná navždy změní její život, pokud ji o něj rovnou nepřipraví. Některé dveře by raději měly zůstat zamčené. Kromě Kate Hudsonové (Na pokraji slávy, Rozvod po francouzsku), Geny Rowlandsové (Noc na Zemi) a Johna Hurta (Sloní muž) ve filmu uvidíte i Petera Sarsgaarda (Kluci nepláčou) v roli místního advokáta, který pečuje o právní záležitosti obou manželů, a Joy Bryantovou (Spider-Man 2) v roli Carolininy kamarádky. Režie se ujal Iain Softley, který už třeba ve filmu Svět podle Prota dokázal, že umí perfektně pracovat s atmosférou příběhu a získat od svých hereckých představitelů to nejlepší.

Obojího si v duchařském thrilleru Klíč užijí diváci dostatek. K tomu navíc přibudou tajemné rituály, sekty praktikující voodoo a dům hrůzy s tragickou minulostí. "Horory a strašidelné filmy vždycky balancují na hranici reality. Někdy zcela sklouznou do nereálna, někdy si ale udržují zdravý přístup k realitě a vás děsí, že to, co na plátně vidíte, by se opravdu mohlo stát. Přesně takový je Klíč. Přiznám se, že tenhle typ filmu mě vyděsí spolehlivěji než třeba Noční můra v Elm Street," tvrdí Kate Hudsonová.