Kancelár Blaník
Typ:
seriál
Žánr:
komedie, krátkometrážní
Délka:
7 min
Země:
Česká Republika, 2014
Kancelář Blaník je politicko-satirický seriál internetové televize Stream.cz, kde se poprvé objevil v dubnu 2014. Hlavní roli lobbisty Tondy Blaníka hraje Marek Daniel, jeho asistenty jsou Michal Dalecký a Halka Třešňáková. Režiséry jsou Marek...

Popis

Kancelář Blaník je politicko-satirický seriál internetové televize Stream.cz, kde se poprvé objevil v dubnu 2014. Hlavní roli lobbisty Tondy Blaníka hraje Marek Daniel, jeho asistenty jsou Michal Dalecký a Halka Třešňáková. Režiséry jsou Marek Najbrt a Bohdan Sláma, scénáře vytvářejí Robert Geisler, Benjamin Tuček, Marek Najbrt, Tomáš Hodan, Jan Bartes, Milan Kuchynka a také Marek Daniel.
Forma a inspirace
Seriál ze zákulisí české politiky je volně inspirován britským seriálem Je to soda (v originále The Thick of It) a zároveň českými policejními odposlechy, které unikly do médií. Jednotlivé epizody vznikají na základě veřejných mediálních zpráv o aktuálních kauzách, které rezonují ve společnosti.

Hlavní postavou je lobbista Tonda Blaník, který pracuje na zakázku českých politiků, umí zařídit nemožné a jeho kancelář proto funguje jako „alternativní mocenské centrum české politiky“. Název seriálu a jméno hlavní postavy je odvozeno od pražské pasáže Blaník, v níž podle novodobého mýtu za éry primátora Pavla Béma působil jakýsi „stínový magistrát“ vedený podnikatelem Romanem Janouškem.

Děj je postaven na dialozích, zejména neustále telefonujícího Tondy Blaníka, a obsahuje množství narážek na aktuální českou společenskou realitu. Styl režie se přibližuje trendu mockumentary, díky využití zdánlivě amatérské kamery je vzbuzován dojem, že nejde o fikční seriál, ale spíše dokument.