Jak básníkům chutná život
Typ:
film
Žánr:
komedie
Délka:
102 min
Motto:
JAK BÁSNÍKůM CHUTNÁ ŽIVOT. Třetí část tetralogie - ... i s přistřiženými křídly je možné se vznášet!
Země:
Československo, 1988
Jak básníkům chutná život je česká komedie z roku 1987, třetí díl „básnické hexalogie“ režiséra Dušana Kleina na námět Ladislava Pecháčka (Jak svět přichází o básníky, Jak básníci přicházejí o iluze, Jak básníkům chutná život, Konec básníků v...

Popis

Jak básníkům chutná život je česká komedie z roku 1987, třetí díl „básnické hexalogie“ režiséra Dušana Kleina na námět Ladislava Pecháčka (Jak svět přichází o básníky, Jak básníci přicházejí o iluze, Jak básníkům chutná život, Konec básníků v Čechách, Jak básníci neztrácejí naději, Jak básníci čekají na zázrak). Hlavní role ztvárnili Pavel Kříž, David Matásek, Eva Vejmělková a Míla Myslíková.

Děj
Po úspěšném zakončení studia medicíny Štěpán Šafránek nastupuje jako lékař na interní oddělení okresní nemocnice, absolvent FAMU Kendy získává místo asistenta režie v televizi a v rodném Hradišti natáčí se štábem seriál. Po problémech s primářkou je Štěpán přeložen na místo obvodního lékaře v Bezdíkově, kde potkává svou novou lásku – učitelku hudby Alenu Hubáčkovou, „Píšťalku“ (Eva Vejmělková, dabuje ji Zlata Adamovská). S ní v závěru filmu odjíždí za novou prací do severních Čech.

Ve třetím díle básnické hexalogie se znovu setkáváme se Štěpánovými spolužáky ze studia: černoch „Mireček“ přijíždí jako delegace OSN na návštěvu do Československa, Vendulka „Utešitelka“ pracuje jako úřednice na ministerstvu zdravotnictví. Ve filmu se objevují nové zajímavé postavy: bláznivá fanynka Karla Gotta a zdravotní sestra v Bezdíkově Tonička (Jana Hlaváčová), řidič sanitky Pisařík (Pavel Zedníček) nebo svérázný malíř a otec Píšťalky (Rudolf Hrušínský).