Jak dlouho lze udržet v tajnosti, že máte psa? Dlouho ne, což si sourozenci Andi (Emma Roberts) a Bruce (Jake T. Austin) moc dobře uvědomují. Problém je o to aktuálnější, že se tihle sirotci dostali do spárů pěstounů, kteří zvířata přímo...

Popis

Jak dlouho lze udržet v tajnosti, že máte psa? Dlouho ne, což si sourozenci Andi (Emma Roberts) a Bruce (Jake T. Austin) moc dobře uvědomují. Problém je o to aktuálnější, že se tihle sirotci dostali do spárů pěstounů, kteří zvířata přímo nenávidí. Výchozí situace pro filmovou adaptaci slavné stejnojmenné knížky nemohla být vyhrocenější.

Každodenní ilegální uspokojování základních potřeb jejich chlupatého přítele Pátka vystřídá mnohem ambicióznější plán, na jehož počátku stojí objev zpustošeného bývalého hotelu. Andi a Bruce na něj náhodou narazí na útěku před policisty a uvnitř objeví dva Pátkovy toulavé soukmenovce. Tehdy se v jejich hlavách zrodí šílený nápad poskytnout azyl všem opuštěným psům z blízkého i širokého okolí. Andi do projektu vloží smysl pro improvizaci a organizační talent, Bruce zase své technické schopnosti, které dokážou proměnit nepotřebné harampádí v užitečné nástroje, jež dokážou obyvatele psího hotelu bavit a hlavně krmit. Na pětihvězdičkový servis naštěstí nejsou sami.

Záhy se k nim přidají tři vrstevníci, které nadšení obou mladých hoteliérů zdravě nakazí. Jenže i když film žánrově spadá do kategorie moderní dobrodružné pohádky, nelze počítat s hladkým průběhem a tečkou ve stylu „a štěkali tu šťastně až do smrti“. Velká kumulace psů rozličných ras totiž zvyšuje riziko odhalení téhle originální nelegální ubytovny, a i když si to děti snaží nepřipouštět, tuší, že se to jednoho krásného dne provalí. Poprask, který vyvolá objevení téhle nelegální ubytovny městskými úředníky, je ale ještě neskutečnější než samotný provoz hotelu pro psy.

Stejně neskutečné ovšem bylo samotné natáčení, protože navzdory možnosti využít bezbolestnou cestu počítačové animace jednotlivých psů, se tvůrci rozhodli obsadit do filmu domácí mazlíčky z masa a kostí. Před začátkem natáčení probíhal tvrdý šestnáctitýdenní výcvik, který měl vybrané němé tváře proměnit v pravé filmové hvězdy. Přesto natáčení neprobíhalo úplně hladce. „Občas se nám stalo, že psi úplně vypadli z role, což obzvlášť zamrzelo, když jsme byli sami se sebou spokojení.

V takovou chvíli jsme si museli připomínat, že to jsou „jenom“ němé tváře,“ říká Emma Roberts, která je neteří slavné Julie a poděděný talent rozhodně nezapře. Producentem filmu je úspěšný komediální režisér Ivan Reitman (Krotitelé duchů, Dvojčata), který za hlavní přednost Hotelu pro psy považuje to, že dokáže zároveň rozesmát i rozplakat. „To umí jen dobré filmy,“ říká Reitman.