"Tři lásky Verdiho". Je to životopisný film o největším italském hudebním skladateli Giuseppu Verdim. Režisér Carmine Gallone se podjal úkolu, vyvodit z různých dramatických momentů ze života umělecký vývoj a růst Verdiho osobnosti....

Popis

"Tři lásky Verdiho". Je to životopisný film o největším italském hudebním skladateli Giuseppu Verdim. Režisér Carmine Gallone se podjal úkolu, vyvodit z různých dramatických momentů ze života umělecký vývoj a růst Verdiho osobnosti. Vyšel při tom ze známé skutečnosti, že Verdiho tvůrčí činnost ovlivńovaly do značné míry jeho citové vztahy k ženám. Nejprve to byl Verdiho poměr, plný něhy a oddanosti k dceři svého mecenáše a svojí první manželce Margheritě Barezziové.

Po její předčasné smrti nalezl životem trpce zkoušený genius útěchu v přátelství a později i v manželství se zpěvačkou Giuseppinou Strepponiovou. A v pozdním věku, kdy stál Verdi na vrcholu svých tvůrčích sil a aktivity, vstoupila do jeho života ještě třetí žena, jeho pozdní láska Terezina Stolzová. Tento blízký vztah tvůrčí činnosti umělce k jeho citovému životu se podařilo režisérovi vyjádřit hlavně díky šťastné volbě hereckého obsazení, v němž přední italský herec Fosco Giachetti vytvořil titulní úlohu.