Giorgino
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, drama, horor
Délka:
177 min
Země:
USA/Francie, 1994
"Příběh, ve kterým by si nikdo něpřál být hrdinou." Celovečerní debut režiséra, hudebního skladatele a umělce Laurenta Boutonnata se odehrává na sklonku první světové války v prostředí nehostinného a mrazivého venkova. Právě tam...

Popis

"Příběh, ve kterým by si nikdo něpřál být hrdinou." Celovečerní debut režiséra, hudebního skladatele a umělce Laurenta Boutonnata se odehrává na sklonku první světové války v prostředí nehostinného a mrazivého venkova. Právě tam přijíždí mladý lékař Giorgio Volli (Jeff Dahlgren), jemuž skončila vojenská povinnost, aby našel děti Nadace Roux, o které před válkou pečoval. Giorgia trápí onemocnění dýchacího ústrojí. V budově bývalého sirotčince najde jen prázdné postýlky, dozví se však, že děti byly evakuovány do vesničky v horách, aby byly ušetřeny bombardování. Mladý lékař se vydá na cestu do Chanteloup, místa, kde panuje třeskutá zima, kde zůstaly jen ženy, toužící po návratu svých mužů z fronty. Zde Giorgio potkává hospodyni Marii (Frances Barber) a marně se pokouší o záchranu života paní Degrâceové, jejíž půvabná dcera Catherine (Mylène Farmer) je kromě Marie jedinou obyvatelkou rozsáhlého sídla. Dozvídá se také, že všechny jím hledané děti jsou mrtvé. Tato zpráva jím otřese. Ve vesnici střetává Giorgio mnoho žen, které neměly rády sirotky z Nadace Roux, protože trpěly mentální poruchou, vnímali svět jinak. Ubytovává se v hostinci a pozoruje střety obyvatelek s Catherine, která není bláznem (jak ji ženy nazývají), ovšem má duši i chování dítěte. Marie je její jedinou přítelkyní, otce odvezli do nemocnice Sainte-Lucie.

Giorgio se snaží vyřešit záhadu smrti dětí. Všech dvanáct jich utonulo v močále, když s nimi šla Catherine na procházku. Ženy ji proto z jejich smrti obviňují. Catherine naopak tvrdí, že je do močálu zahnali vlci.Giorgio se také setkává s místním farářem (Joss Ackland), který opatruje zapálené svíce, jejichž plamínky představují životy bojujících vojáků. Po roztržce se ženami Catherine svíčky sfoukne. Od té doby už pro ni není v Chateloup bezpečno. Mezi ní a Giorgiem se rodí milostný vztah, poznamenaný však řadou peripetií. Po konci války se ženy dozvídají, že prakticky nikdo z vesnice na frontě nepřežil. Ze smrti svých mužů a synů viní Catherine, kterou musí Giorgio vzít do bezpečí. Na konci filmu se ženy rozhodnou z Chanteloup odstěhovat, vrací se tam pouze Catherine s Giorgiem, aby při závěrečné scéně čelili nevyhnutelnému konci.

Giorgino byl natáčen na zasněžených pláních na Slovensku, postprodukce a některé studiové scény byly natáčeny na pražském Barrandově. Film měl plnit sny - Laurent Boutonnat natáčel především slavné a netradiční videoklipy pro Mylène, Giorgino byl velkolepý projekt, který si vyžádal mnoho financí a energie. Mylène Farmer toužila po herecké roli. S rozpočtem 80 mil. franků (asi 12 milionů eur) je Giorgino jedním z nejdražších filmů evropské produkce vůbec. Premiéru měl 5 října 1994. Po uvedení filmu do kin se optimismus vytratil. Nepříliš šikovné načasování filmu a neznámá jména způsobila své: film se ve své době stal propadákem. Ledová sprcha způsobila neshody mezi Mylène a Laurentem, který se řadu let zdráhal vydat film na DVD (k čemuž došlo až na konci roku 2007).

Mylène Farmer je v dnešní době velice známou francouzskou zpěvačkou, jejíž styl a celkové hudební a obrazové aranžmá je ojedinělé. Každé vydání alba či velkolepý koncert jsou impulsem pro davovou hysterii, a to nejen skalních fanoušků.