Firewall
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, kriminální
Délka:
105 min
Motto:
“Výbušniny, doutnáky, auta - na to zapomeň. Sejf je dnes někde jinde. Binární kód. Virtuální peníze. Samé jedničky a nuly.”
Země:
USA/Australie, 2006
Odborník na počítačovou bezpečnost Jack Stanfield (HARRISON FORD) pracuje pro Landrock Pacific Bank v Seattle. Je považován za velmi důvěryhodného odborníka, který svou kariéru založil na dobrém jméně, píli a specializaci. Vytváří ty nejlepší...

Popis

Odborník na počítačovou bezpečnost Jack Stanfield (HARRISON FORD) pracuje pro Landrock Pacific Bank v Seattle. Je považován za velmi důvěryhodného odborníka, který svou kariéru založil na dobrém jméně, píli a specializaci. Vytváří ty nejlepší počítačové sítě, jimiž neprojde žádný počítačový delikvent. Prostřednictvím speciálních programů, přístupových kódů a firewallů chrání finanční zdroje banky před hrozbou čím dál sofistikovanějších hackerů. Jackova pozice umožňuje velmi pohodlný život celé jeho rodině, architektce Beth (VIRGINIA MADSEN) i oběma dětem. Bydlí v krásném a prostorném domě v prosluněné okrajové čtvrti města blízko moře. Jackův systém však bohužel má slabé místo, se kterým nepočítal. Je jím on sám. Je to ten druh slabiny, který by využil každý z inteligentních zlodějů.

Bill Cox (PAUL BETTANY) sledoval Paula a jeho rodinu během celého roku a nyní o nich ví takřka všechno – ví, na jaké webové stránky kdo chodí, komu volají, kdy z domu odcházejí i přicházejí zpět a prostřednictvím baterie digitálních kamer a parabolických mikrofonů se mu už podařilo odposlechnout i ty nejosobnější informace. Ví, jak se jmenují kamarádi Jackových dětí, zná jejich lékařské záznamy, získal kódy jejich osobních identifikačních karet…Cox si metodicky prostudoval každou část Jackovy totožnosti a nyní je připraven vyzvednout si obsah cizích kont. Jeho komplicové drží Stanfieldův dům pod kontrolou, vyděšená Beth a děti jsou jejich rukojmí a Jack je donucen z Landrock Pacific Bank chtě nechtě ukrást 100 miliónů dolarů jako výkupné.

Cox patří mezi zločince, kteří jsou vždy o krok napřed, má dokonale promyšlený plán, zná každou možnou slabinu a únikovou cestu. A v dosahu není nikdo, kdo by Jackovi pomohl. Ten je v situaci, kdy musí obelstít vlastní neprůchodný systém, převést danou částku na Coxův zabezpečený účet a ještě vymazat všechny důkazy a stopy, které by mohly vést ke zločincovu dopadení. Aby daná situace nebyla příliš jednoduchá, banka přechází pod finanční gigant Accuwest, což Jackovi zmenšuje manipulační prostor. Většina nutného vybavení byla nedávno odpojená či odvezená a Jack musí improvizovat, aby splnil všechny Coxovy příkazy. Jsa pod neustálým dohledem, musí během několika hodin dokončit riskantní operace, zachránit rodinu, najít díru v systému Coxových falešných identit a porazit jej jeho vlastními zbraněmi.