Experiment Philadelphia 2
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, akční, sci-fi
Délka:
97 min
Země:
USA, 1993
Akční sci-fi Philadelphia Experiment // kombinuje několik oblíbených prvků svého žánru jedním z nich je cestování časem, dalším motiv "šíleného" vědce, poznávajíciho omyl svého experimentu proti přírodě, jiným motiv vzniku paralelního...

Popis

Akční sci-fi Philadelphia Experiment // kombinuje několik oblíbených prvků svého žánru jedním z nich je cestování časem, dalším motiv "šíleného" vědce, poznávajíciho omyl svého experimentu proti přírodě, jiným motiv vzniku paralelního světa zásahem do historie.

Snímek režiséra Stephena Cornwella navazuje na sci-fi The Philadelphia Experiment (1984, Napříč časem; r. Stewart Raffill), jejímž námětem bvly autentické pokusy amerického válečného námořnictva při ověřování elektronických systémů, ztěžujících detekci lodí nepřátelskými radary. Při fiktivní katastrofě byl námořník David Herdeg přenesen otevřeným časovým tunelem ze "svého" roku 1943 o 40 let dopředu v čase, do roku 1983. - Po deseti letech života v "cizím "světě David zůstal sám se synkem Bennym a je po krk v dluzích. Navíc vojenský expert Mailer pokračuje v pokusech a ohrožuje tak život muže, jehož metabolismus je spjat s existencí vzniklého časového tunelu. Protože Mailer svým experimentem změní dějiny, David se ocitá v "novém "roce 1993, kde jsou Spojené státy vojensky kontrolovanou průmyslovou zónou nacistického Německa, jež vyhrálo II. světovou válku ((toto téma zpracová- vá např. kultovní sci-fi román Philipa K. Dicka Muž z Vysokého zámku). S pomocí rebelů, bojujících proti totalitnímu režimu, se hrdinovi nakonec podaří uvést historii do původního stavu; spíše než o blaho Iidstva mu jde ovšem o jeho synka Bennyho.

Tvůrci filmu využili možnosti vytvořit přesvědčivou temnou vizi budoucnosti orwellovského typu, spoutané totalitní mocí, proti níž hrdina bojuje spolu s místními rebely (viz např. filmy Spáč, Terminátor 2: Den zúčtování, Demolition Man, RoboCop 3); obzvláště zdařilé jsou "nacistické" propagační filmové snímky ve stylu Leni Riefenstahlové.