Expedition: Bismarck
Typ:
film
Žánr:
dokumentární, tv film
Délka:
92 min
Rok:
2002
Bismarck - nejdokonaleji vybavená bitevní loď na světě - byl spatřen, jak vyplouvá z norského přístavu Bergen na volné moře. Největší britská válečná loď Hood se připojila k horečnému pronásledování. Majestátní britské plavidlo však skončilo...

Popis

Bismarck - nejdokonaleji vybavená bitevní loď na světě - byl spatřen, jak vyplouvá z norského přístavu Bergen na volné moře. Největší britská válečná loď Hood se připojila k horečnému pronásledování. Majestátní britské plavidlo však skončilo tragicky. V následné bitvě jej Bismarck potopil. Avšak anglická pomsta měla teprve přijít. Bitevní lodě Rodney a King George se blížily spolu se stovkou dalších plavidel. Tato flotila dostihla Bismarck po více než třech a půl tisících kilometrech přibližně 700 kilometrů západně od francouzského Brestu. Nakonec to byl Dorsetshire, který dal mohutné německé bitevní lodi ránu z milosti. Pouze 100 členů její posádky bylo zachráněno. Při 60. výročí potopení Bismarcku se sešla hrstka těch, kdo přežili, aby společně zavzpomínali na minulost.

Tento rok učinili mimořádné gesto a pozvali také muže z anglických lodí, které je potopily. Tehdy se střetli jako nepřátelé. Teď, o 60 let později, v úplně jiné situaci. A co dodává americký režisér: "Představte si tak mohutnou loď, že by dokázala srazit na kolena celý národ. Pro mě byl Bismarck hvězdou smrti. Byl to impozantní válečný stroj, jaký už, doufejme, nebude nikdy existovat. Byl to obrovský kus oceli, který držel pohromadě bez ohledu na to, co na něj Britové shazovali, a když se nakonec potopil, stal se legendou, která v lidech budí stejné emoce jako Titanik."