Traumatizovaný válečný veterán Mort Gleason (John Malkovich) se po letech opíjení pokusí o návrat do normálního života a uprosí svou sestru Eileen (Dana Delany), bydlící na chicagském předměstí, aby ho nechala u sebe. Její šestnáctiletý syn Abe...

Popis

Traumatizovaný válečný veterán Mort Gleason (John Malkovich) se po letech opíjení pokusí o návrat do normálního života a uprosí svou sestru Eileen (Dana Delany), bydlící na chicagském předměstí, aby ho nechala u sebe. Její šestnáctiletý syn Abe (Jacob Zachar) sní o plachetnici, s níž by mohl přes řeku sv. Vavřince odplout třeba do Afriky. Nezdolný životní optimista Fletcher (John Goodman), jenž se živí prodejem kradeného alkoholu, který převáží v otřískané lodi za autem, vycítí svoji příležitost a snaží se provozu neschopné plavidlo prodat Abeovi.

Osudy hlavních protagonistů a dalších postav se prolínají v dramatu Opilý koráb, jehož název je inspirován stejnojmennou Rimbaudovou básní. Natočil jej jako svůj celovečerní filmový debut chicagský malíř, divadelní autor, herec a režisér Bob Meyer (nar. 1947) podle jedné ze svých her, již napsal společně s Randym Buescherem už v roce 1985.

Snímek, natáčený od roku 2005, měl poněkud dlouhou postprodukci a k divákům se poprvé dostal až v říjnu 2010 během Mezinárodního filmového festivalu v Chicagu. Je pozoruhodnou ukázkou nezávislé tvorby především díky nekonvenčním postavám a jejich přesně vybraným hereckým představitelům.