Dilema je komedie o chlapovi, který stojí na životní křižovatce a ví, že ať se vydá doprava nebo doleva, vždycky to dopadne špatně. A tak vyrazí rovně. A to je vůbec ze všeho nejhorší. Oscarový režisér Ron Howard (Čistá duše, Apollo 13) režíruje...

Popis

Dilema je komedie o chlapovi, který stojí na životní křižovatce a ví, že ať se vydá doprava nebo doleva, vždycky to dopadne špatně. A tak vyrazí rovně. A to je vůbec ze všeho nejhorší. Oscarový režisér Ron Howard (Čistá duše, Apollo 13) režíruje hvězdnou hereckou sestavu (Vince Vaughn, Kevin James, Winona Ryder a Jennifer Connelly) ve filmu, který názorně předvádí, že to, co řeknete svému nejlepšímu kamarádovi, je stejně důležité jako to, co mu neřeknete.

Ronny (Vaughn) a Nick (James) jsou už od vejšky nejlepší kámoši. Společně vedou firmu vyvíjející automobilové motory, přičemž Nick je technologickým géniem, zatímco Ronny obchodním talentem, který Nickovy nápady prodává. Právě uzavřeli smlouvu s automobilovým gigantem, Nickovo manželství s krásnou Genevou (Ryder) šlape jako hodinky a Ronny se konečně chystá požádat o ruku dlouholetou přítelkyni Beth (Connelly). Jenže pak se všechno strašidelně pokazí, když Ronny přistihne Genevu při nevěře s potetovaným svalovcem (Channing Tatum). V tu chvíli se ocitá na výše zmíněné křižovatce. Má říct Nickovi pravdu a brutálně tak ranit nejlepšího kámoše? Nebo má předstírat, že nikde nebyl a nic neviděl a v Nickovi dál udržovat iluzi dokonalého manželství? Ronny se rozhodne kamarádův vztah zachránit, a tak zaútočí na Genevu, na jejího milence, čímž strhne lavinu komických nedorozumění a zmatků, která paradoxně nejvíc ohrožuje právě jeho. Pravda občas bolí, ale když ji tajíte, může to bolet mnohem víc.

Hlavní nápad komedie Dilema se zrodil v hlavě producenta Briana Grazera na společné večeři s Ronem Howardem během natáčení Andělů a démonů. „Bavili jsme se o těch nejděsivějších momentech, které můžou každého potkat, a mě napadlo: Co kdybych přistihl Ronovu ženu při nevěře? Co bych udělal a jak bych mu to řekl, pokud vůbec?“, říká Grazer. Z nápadu se stala kostra budoucího scénáře, která okamžitě nadchla zamýšleného hlavního protagonistu Vince Vaughna. „Když jsme získali Vince, věděli jsme, že by byla škoda to nechat ležet ladem,“ dodává Grazer. Tvůrci najali zkušeného komediálního scenáristu Allana Loeba (Oko bere, Záměna), který prvotní nápad vyleštil do komediálního diamantu, jenž je na jednu stranu poněkud bláznivý, ale zároveň z něj mrazí, protože tohle může opravdu potkat každého z nás.