Na začátku osmdesátých let minulého století se objevily první zmínky o talentovaném mladíkovi ze Západní Virginie, který napsal stovky písní o neopětované lásce k dívce jménem Laurie, jež se provdala za hrobaře. Daniel Johnston, pozoruhodná...

Popis

Na začátku osmdesátých let minulého století se objevily první zmínky o talentovaném mladíkovi ze Západní Virginie, který napsal stovky písní o neopětované lásce k dívce jménem Laurie, jež se provdala za hrobaře. Daniel Johnston, pozoruhodná postava americké hudební scény konce minulého století, byl Kurtem Cobainem nazýván „největším žijícím písničkářem“ a cover verze jeho songů nahráli mimo jiné Tom Waits či Pearl Jam. Slibně se rozvíjející kariéru originálního barda však zabrzdily stále častější maniodepresivní sklony.

Dnes pětačtyřicetiletý Johnston žije stále s rodiči. Feuerzeigův snímek mistrně kombinuje záběry ze současnosti s nevyčerpatelným archivem Johnstonových nahrávek a domácích filmů. Intimní, naléhavý, melancholický a strhující – takový je filmový portrét posmutnělého muzikanta, dokazující, že genialitu a šílenství často dělí jen jemná hranice.