Darwinovy ceny
Typ:
film
Žánr:
komedie, dobrodružný, romantický
Délka:
94 min
Motto:
„Když nefunguje hlava, trpí celé tělo.“
Země:
USA, 2006
Režisér Finn Taylor (nar. 1958) natočil jako svůj třetí snímek černou komedii Darwinovy ceny. Ty se udělují těm, kdo zemřeli nejhloupějším způsobem a tím přispívají ke zlepšování „genetického materiálu“. Rámcem mozaiky bizarních příhod,...

Popis

Režisér Finn Taylor (nar. 1958) natočil jako svůj třetí snímek černou komedii Darwinovy ceny. Ty se udělují těm, kdo zemřeli nejhloupějším způsobem a tím přispívají ke zlepšování „genetického materiálu“.

Rámcem mozaiky bizarních příhod, končících smrtí pološílených outsiderů, je vyprávění odvolaného detektiva Burrowse, jenž je cenami posedlý. Muž sice skvěle analyzuje lidské chování, ovšem trpí paranoiou. Ve službách pojišťovny řeší případy podezřelých náhod a na vlastní pěst pátrá po sériovém vrahovi.

Podivín se zamiluje do kolegyně Siri. Ta působí sebejistě, ale i ona má slabosti. Třetím aktérem příběhu je student filmové školy, který děj komentuje a občas do něj zasáhne. Snímek výrazně pracuje s absurditou. Hrál v něm svou poslední roli Chris Penn a kromě mnoha známých herců se tu objevují beatnický básník Lawrence Ferlinghetti a skupina Metallica.